Gairebé 3.000 persones de la Catalunya Central estan reconegudes com a pacients amb fibromiàlgia. La malaltia que va ser reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1992 ha tingut un dificultós camí per arribar a la medicina del nostre país. Però, a hores d'ara, aquell intens dolor articular, insomni i deixament general associat a voltes amb comportaments depressius té unes pautes per al diagnòstic i ja és una malaltia que es detecte en els despatxos mèdics de la nostra medicina primària. Ara, però, els professionals de la medicina que es troben amb aquetes patologies necessiten progressar en el tractament. Una doctora en Infermeria, la lleidetana Glòria Saüch, ha rebut un dels ajuts, anomenat PERIS, per dur a terme un estudi pràctic en el que es vegi com incideix l'exercici físic en la millora dels símptomes de la fibromiàlgia.

L'estudi es durà a terme a partir del setembre o l'octubre a tres centres mèdics de l'Anoia, de l'entorn d'Igualada: el de Vilanova del Camí, el de Santa Margarida de Montbui i l'anomenat Anoia Rural, que engloba les poblacions de menys habitants de la Conca d'Òdena. El treball de Saüch es fa de la mà de la Unitat d'Expertesa de l'Hospital d'Igualada que dirigeix el doctor Xavier Cantero, que alhora és director del entre Igualada Urbà.

Glòria Saüch vol conèixer a partir d'aquest estudi quina és la incidència de l'esport o l'exercici físic en la millora de la malaltia. Se sap que aquesta no remet, que els tractaments que hi ha són més pal·liatius que altra cosa, i, també, que les persones que han fet exercici físic han millorat la seva relació amb la malaltia. Quant? Aquest és un dels objectius de l'estudi.

Per dur-lo a terme, la doctora Saüch, que ja va estudiar la malaltia en la seva tesi doctoral, preveu crear dos grups, un de persones que facin activitat física i un altre de persones que segueixin les pautes de tractament pràticament farmacològic, per tal de veure quina és la diferència durant i al final del procés. L'estudi es farà durant sis setmanes.

Per als que faran activitat física s'ha preparat un programa que dirigeix un fisioterapeuta especialitzat en la fibromiàlgia. Es tracta, segons explica la mateixa doctora Saüch, de fer exercicis «més anaeròbics que no pas aeròbics». Es tracta de potenciar exercicis de força, d'equilibri, d'elasticitat... una pràctica que ha de servir per «millorar els dolors musculars».

La prova es farà amb un grup d'uns 50 pacients i serà «un estudi pilot» que a la doctora Saüch li agradaria «que tingués continuïtat i que es pogués fer a més llocs de la Catalunya Central, perquè la aportaria molta més informació a la prova.

Saüch afirma que «està provat que el malalt que fa exercici físic millora de la seva patologia». I encara més, la millora se centra en «la capacitat perceptiva-motriu».

Però la fibromiàlgia té especial incidència en les dones, sobretot entre els 40 i els 65 anys, que és el que servirà de mostra.A Catalunya n'hi ha 140.000 casos.