Tres cursos escolars després de la inauguració del nou campus universitari d'Igualada, l'Ajuntament de la capital de l'Anoia pretén ampliar i consolidar l'oferta en estudis superiors a la ciutat amb l'aposta per les ciències socials.

En aquesta línia va el nou curs d'estiu «La pau i el món avui», una proposta que des de l'àmbit de la ciència política, la sociologia i, fins i tot, la filosofia estudia conflictes i situacions del món actual.

Així doncs, aquests estudis marcaran l'entrada de les ciències socials al campus igualadí, que fins ara s'havia especialitzat en enginyeries, sobretot en les que estan estretament lligades al món del tèxtil i l'adoberia -sectors de llarga tradició a la comarca- i en medicina, amb l'escola d'Infermeria i l'hospital de simulació del 4DHealth.

«L'estratègia d'ampliar els estudis universitaris a Igualada sempre obeeix a dos vectors: que siguin sectors vinculats amb les necessitats dels sectors productius del territori, com és el cas de tots els estudis lligats a l'adoberia, i, també, amb estudis que ens diferenciïn qualitativament de la resta de programes que ja es fan a Catalunya, com és el cas del curs 'La pau i el món avui'», segons explica Àngels Chacón, regidora de Coneixement de l'Ajuntament d'Igualada.

Chacón també posa en relleu que el nou curs (que tindrà lloc del 19 de juny al 14 de juliol i que es desenvoluparà dins del que han anomenat Igualada School of Peace) aporta una oferta educativa singular: «no volem replicar el que ja s'està fent en altres universitats catalanes, sinó crear el nostre propi projecte». Per això, remarca la regidora, aquest primer curs d'estiu ofereixen uns estudis transversals que aporten perspectiva i profunditat sobre el món actual que no existeixen enlloc de Catalunya. Aquesta serà la primera llavor d'un projecte que anirà creixent progressivament.

Vincle internacional

Un dels principals reclams del curs és el vincle amb diferents universitats del món a través de professors vinguts d'arreu i especialitzats en temes de pau i conflictes des de diferents disciplines i perspectives. Per tant, tant l'eix temàtic com els professors són internacionals. «El projecte lliga amb el pla d'internacionalització que tenim com a ciutat, en què pretenem fer-nos visibles al món a través de diferents àmbits, també des del coneixement», afirma Chacón.

D'altra banda, el curs, que s'impartirà íntegrament en anglès, està vinculat amb la Universitat de Lleida, la qual reconeixerà un nombre de crèdits universitaris als estudiants que hi participin, i es finançarà amb les matrícules dels estudiants, l'aportació de l'Ajuntament d'Igualada i l'empresa igualadina Finalia. Per tal d'obrir el projecte a la ciutat, però, el programa també inclou sessions obertes en què podrà assistir qualsevol persona interessada sense necessitat d'estar matriculada.