L’Ajuntament de Calaf deixarà de formar part del Consorci de l’Alta Anoia, una decisió que es va aprovar en el ple de dilluns passat pel vot de qualitat de l'alcalde, el republicà Jordi Badia. La proposta està relacionada amb la dimissió del mateix Badia com a màxim representant d'aquest ens intermunicipal. Badia s'oposa de manera frontal a mantenir-lo perquè considera que arrossega problemes econòmics, la seva viabilitat econòmica és complicada i creu que a través d'algun altre ens, com la mancomunitat, es podria prestar un servei de promoció de la zona similar. La proposta de sortir del Consorci de l'Alta Anoia va ser aprovada amb el vot de qualitat de l’alcalde, ja que aquest dilluns passat, l'oposició, que a Calaf fa majoria, es va trobar amb una baixa d'una regidora per part. Hi van votar a favor els cinc regidors del grup de govern, i ho van fer en contra els tres regidors del grup municipal de Convergència i Unió (CIU) i els dos del GIC - Veïns amb Veu.

L’alcalde Jordi Badia va explicar els motius que, uns dies enrere, havien fet que dimitís com a president d’aquest ens supramunicipal. Va recordar que s’havia posat al capdavant, l’any 2015, amb l’objectiu de tancar-lo per una qüestió d’operativitat i per la duplicitat que suposa amb la Mancomunitat de l’Alta Segarra. A més, s’hi afegeix una situació de deute, de prop 260.000 euros, una incapacitat per generar ingressos i una important despesa estructural. Amb aquest objectiu, l’alcalde va aconseguir una subvenció de la Diputació de Barcelona que permetrien liquidar-lo i tenir una assistència jurídica.

Aquest dilluns, Badia va defensar-ne la sortida “per una qüestió de protecció dels interessos dels veïns de Calaf perquè el Consorci seria adscrit a l’Ajuntament de Calaf. Segons la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL), aquest ens quedaria adscrit a l'Ajuntament de Calaf, i “això vol dir que seria el responsable del deute que té el Consorci en cas que s’hagués d’executar”. Però CiU no comparteix aquest criteri. Considera que el deute és un tema judicial que ha quedat sobresseït i que no cal tenir-lo en compte, i els membres de la formació creuen que la situació econòmica ha canviat i que el que fa uns anys no era viable, ara ho podria ser, segons el seu portaveu Joan Caballol, que havia estat també president del Consorci.

Pel grup de CIU deixar el Consorci “és un error greu. Va en contra dels objectius de comarca que tantes vegades hem repetit en aquest ple. Ara deixarem d’estar en un òrgan important”. Segons el seu portaveu, Joan Caballol, aquest deute està “declarat sobresegut” pel jutjat i per tant “a dia d’avui aquest deute no existeix”. Tot i això assegura que quan va finalitzar el seu mandat al capdavant del Consorci tenia el compromís que la Diputació de Barcelona cobriria aquest deute “si era el cas que s’havia de pagar”. També va recordar que va deixar pactada una subvenció de 50.000 euros “per cobrir els costos d’estructura” de l’ens.

Caballol es va mostrar moltest, en declaracions després del ple a aquest mitjà, pel fet que aquest punt es portés a ple un dia en que l'alcalde tenia garantida la majoria. El grup del GIC no substituir la regidora per un embaràs, i el govern no va voler acceptar que s'apliquessin propostes per tornar a establir una relació de forces amb majoria de l'oposició.

El GIC, que també hi va votar en contra, va manifestar el seu desconeixement sobre aquesta qüestió. El seu portaveu, Salvador Prat, va plantejar que “si hi ha un deute, el més important és no sortir-ne i fer una auditoria, que és com es funciona normalment. Des de fora no tens la mateixa força”.

Altres acords

En aquesta sessió també es va aprovar la declaració dels serveis essencials i prioritaris de l’Ajuntament i l’acord d’incorporació a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona la consideració “d’encarregat del tractament” respecte de les dades personals. Aquesta incorporació està vinculada a la delegació de la recaptació de multes aprovada en el ple del passat desembre.

Per altra banda, es van aprovar dos punts referents a la modificació de crèdit del pressupost que permetrà regularitzar la despesa efectuada durant l’any 2016. Al treballar amb un pressupost prorrogat, la suma de 112.907,06 euros en despeses estava pendent d’aplicar. Aquesta modificació del pressupost permetrà utilitzar el romanent de tresoreria del 2016 per fer la regularització d’acord amb el que marca la Llei orgànica d’estabilitat pressupostària.