Un dels terrenys que envolten el poble de Calaf s’ha convertit en un escenari d'exposició de maquinària agrícola. Es tracta de la segona edició de la fira agrària Agro Alta Segarra, que enguany ha sigut inaugurada per Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La fira és un espai de trobada per debatre temes d'interès pels pagesos, i també un lloc on difondre els productes de diversos empresaris agrícoles del poble, de Catalunya i d'altres indrets com Portugal. Resulta ser la primera vegada que un conseller d'agricultura visita Calaf, «malgrat que el poble es pugui considerar la capital agrícola de l'Alta Segarra», remarca Jordi Badia, l'alcalde del poble.

La consellera ha presenciat la primera jornada de la fira (que se celebra l'1 i el 2 de setembre) i ha pogut conèixer i debatre amb empresaris agrícoles del territori català sobre les expectatives del sector. A més, Meritxell Serret ha vist en directe el funcionament de les màquines. «El fet que les diverses marques concentrades en aquesta fira, puguin oferir una demostració de la seva maquinària augmenta la confiança dels pagesos», sosté Serret. Es tracta del fet diferencial d'aquestes jornades, «ja que permeten demostrar les paraules del que diem els venedors», comenta Rosendo Bascompte, empresari dels Tallers Bascompte, una empresa del poble dedicada a la venda de maquinària agrícola. A banda, la fira inclou les Jornades de conreu extensiu d'hivern organitzades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Unes activitats que fins ara es feien a Igualada, «però enguany s'ha decidit traslladar-les a Calaf pel pes de la fira Agro Alta Segarra».

L'alcalde de Calaf destaca el fort caràcter agrícola del poble. «Tenim aquesta fira, però a més, hi ha un altre esdeveniment agrari a la primavera (EcoFira) i també a la tardor (la Fira de la Carabassa)». Badia assegura que el futur econòmic i social del poble depèn d'aquest sector, tot i que, «fins ara cap conseller ens havia visitat i potser no se’ns reconeixia tant». La consellera remarca la originalitat de la fira i la importància de captar l'atenció dels joves perquè continuï el relleu generacional dins d’aquesta professió.

La fira Agro Alta Segarra celebra la segona edició. No obstant, Rosendo Bascompte explica que la seva empresa, que continua en peu des de fa quatre generacions, ja estava present en una fira amb menys ressò que s'organitzava fins fa dos anys a Calaf. «En aquesta fira més petita, la nostra empresa havia arribat a portar-hi carros o tractors amb rodes de ferro, eren altres temps», comenta. De fet, Joan Badia assenyala que era una fira que s'havia fet des de sempre, «però quan va entrar el nostre equip de govern, vam plantejar als pagesos si volien renovar la forma de vendre, i ells van apostar per fer una fira que demostrés el funcionament de la maquinària».