El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aquest divendres ha presidit la presentació del Pla estratègic Campus d'Igualada i l'aliança amb la Universitat de Lleida (UdL), ha destacat que la capital de l'Anoia està fent les passes necessàries per consolidar-se com una ciutat universitària "amb tota rotunditat i mèrit". En aquest sentit, ha afegit que Igualada entra en "una nova era" fent del cultiu i promoció del talent un dels seus eixos vertebradors. "Les universitats són els nodes d'articulació del progrés econòmic i social del futur", ha destacat. El pla reagruparà en les estructures de la UdL els estudis universitaris que actualment s'imparteixen a la ciutat. Aquest procés, segons ha explicat l'alcalde de la localitat, Marc Castells, es desenvoluparà en dues fases, una de transició fins el 2020 i una de posterior de consolidació els següents anys. A curt termini, l'objectiu és arribar a la xifra de 2.000 estudiants entre graus, postgraus i màsters.

L´acte de presentació del pla ha tingut lloc al saló de plens del consistori i, junt amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comptat amb la presència també del rector de la UdL, Roberto Fernández, l´alcalde d´Igualada, Marc Castells, i el Secretari d´Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, a banda de diverses autoritats locals i representants del teixit empresarial i educatiu de la capital de l´Anoia.

Durant els parlaments, un dels conceptes més repetits ha estat que el d'avui ha estat un dia històric per Igualada i pel conjunt del país. En aquest sentit, Carles Puigdemont ha recordat que el sistema universitari de Catalunya és capdavanter a nivell europeu i que a partir d'ara Igualada, amb l'impuls dels seus estudis universitaris, contribuirà a que el coneixement continuï sent un dels pilars fonamentals del futur del país.

El rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha destacat que les universitats canvien la morfologia de les ciutats, vitalitzen la seva economia i transformen la seva societat. En aquest sentit, ha dit estar convençut "que si amb els anys tots fem les coses bé i amb els recursos suficients totes aquestes qualitats seran també una realitat en el cas d'Igualada".

L'alcalde de la ciutat, Marca Castells, ha explicat que segons les seves línies estratègiques, el projecte es marca reforçar i consolidar l´actual Campus Universitari -que es va posar en marxa el 2014- amb nous estudis, prioritàriament vinculats al teixit industrial i empresarial de la zona, d´àmbits com el tèxtil, la pell, la indústria del paper i l´edició i les empreses TIC. També s´hi vol prioritzar la formació dual i les pràctiques en empreses, que contribueixin a impulsar l'ocupació, facilitant també la interconnexió de cicles formatius amb estudis universitaris, sobretot pel que fa a enginyeries i salut.

Pel que fa als nous estudis, el més immediat serà la incorporació el pròxim curs del grau en Tècniques Computacionals i Aplicacions Digitals -primer en una universitat pública catalana a impartir-se en modalitat dual des de primer curs-, del màster en Pràctiques i Simulacions Clíniques, i la transformació de l´actual grau d'Enginyeria en Organització Industrial en el d'Enginyeria de l'Organització, Logística i Gestió Industrial. La UdL seguirà impartint, a més, els actuals estudis oficials (grau en Infermeria UdL, grau en Enginyeria Química UPC, doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia UdL i màster en Enginyeria del Cuir UPC).

A més, ha afegit Castells,s´estan ultimant quatre postgraus en formació contínua adreçats a professionals, per implantar també al 2018-2019 i, en cursos posteriors, la UdL preveu posar en marxa dobles titulacions amb centres d´educació superior europeus. Amb la nova oferta d´estudis es calcula que es passi dels prop de 400 estudiants actuals a superar el miler.

Quant a noves infraestructures, l´Ajuntament d´Igualada i la UdL ja treballen plegats per ampliar les actuals instal·lacions universitàries a la ciutat, actualment centralitzades a la zona residencial del Pla de la Massa. A l´illa on hi havia l´antic hospital, al Passeig Verdaguer, es preveu aixecar un nou edifici docent i una residència per a estudiants universitaris. L´objectiu és concentrar al Pla de la Massa els estudis d´enginyeria, on hi ha els laboratoris i la planta pilot, i aplegar al Passeig Verdaguer, al voltant de l´Hospital de simulació 4D Health, els estudis relacionats amb la salut.