La inauguració de l'exposició sobre els deu anys de la Festa dels Miquelets situada a la casa de cultura d'Olesa de Montserrat és el tret de sortida de la festa, que s'ha imposat en el calendari d'aquesta població del Baix Llobregat com un dels referents més singulars i concorreguts. La Festa dels Miquelets convertirà durant aquest cap de setmana la vila d'Olesa de Montserrat en l'escenari d'una recreació històrica dels fets ocorreguts a la població durant la guerra de Successió.

L'exposició repassa a través de fotografies i cartells els 10 anys de la festa a la població, dóna un paper rellevant als recreadors i copsa com la festa ha anat guanyant rellevància al llarg dels anys fins a ser una celebració capaç de reunir fins a 10.000 persones al municipi.

La presentació va tenir lloc ahir al vespre a l'auditori de la Casa de Cultura amb una presència nombrosa d'autoritats locals, mitjans de comunicació i els vilatans més curiosos per conèixer el programa de la festa.

L'acte va ser conduït per Marc Amat, que va anar detallant als assistents els diferents actes que aniran passant al llarg d'aquest cap de setmana festiu a la vila Olesana, a més d'anar introduint els diferents oradors en la presentació d'aquesta festa. Martí Vallès, president de l'Associació Cultural la Festa dels Miquelets, es va mostrar molt satisfet perquè s'arriba a la desena edició i va remarcar el creixement popular que ha anat adquirint la festa al llarg dels anys. Vallès va mantenir les incògnites sobre la novetat de la desena edició de la festa, però va assegurar als assistents a l'acte que hi trobaran més d'una sorpresa respecte a la festa viscuda en edicions passades.

Seguidament, el públic assistent va veure un curtmetratge sobre la Festa dels Miquelets, dirigit per l'olesà Adrià Carreres, on es capta l'essència i els motius que porten la vila d'Olesa a commemorar amb aquests actes de recreació històrica la memòria del que va ser la guerra de Successió fa més de 300 anys.

L'eix central de la festa és el context històric, però enguany guanyen molt protagonisme la música i la dansa de l'època, tal com destacava anit Marc Amat en la presentació dels actes, amb l'actuació del grup Filibusters, que faran cançons itinerants, o bé el ball popular que portarà terme La Portàtil FM el dissabte a la nit.

Per explicar la relació de la música en el context de l'època, va prendre la paruala Josep Pujol i Coll, professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya. En la seva intervenció va parlar de la música i la dansa al llarg del segle XVIII, tot il·lustrant el públic assistent sobre instruments, costums, anècdotes musicals i també el context polític relacionat amb la música de l'època.

L'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, va agrair la feina realitzada per l'Associació Cultural dels Miquelets, que s'encarrega de l'organització de la festa. També va destacar la feina realitzada en la producció i realització del curtmetratge que es va projectar en la presentació.

Per cloure la presentació, Anna Romaní, experta en dansa tradicional, va obsequiar el públic assistent amb danses tradicionals del segle XVIII, remarcant així la voluntat de fer de la música i la dansa barroca l'eix central d'aquesta edició de la Festa dels Miquelets. Avui, el programa de la festa dels Miquelet s'estén durant tot el dia.