Aplaudiments i somriures al saló de sessions de l'ajuntament d'Igualada. Al capdavant, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que presidia ahir la presentació del projecte que reagrupa els estudis universitaris que s'imparteixen a la ciutat en les estructures de la Universitat de Lleida. Aquesta institució, l'Ajuntament i la Generalitat fan una aliança per reforçar l'ànima universitària de la capital de l'Anoia i arribar a la xifra de 2.000 estudiants entre graus, postgraus i màsters nous.

«Avui és un dia històric per a Igualada, Lleida i Catalunya». Aquesta idea va ser reforçada tant pel President com pel rector de la UdL, Roberto Fernández, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el Secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro. Aquests conferenciants van debatre, davant dels representants del teixit empresarial i educatiu de la ciutat, el canvi que pot experimentar una ciutat a través dels estudis universitaris.

El Pla estratègic Campus Universitari d'Igualada-Universitat de Lleida «ha de servir per establir diversos nodes en el territori català que garanteixin el progrés», va sostenir Carles Puigdemont. A més, el President va destacar que tenim el millor sistema universitari de l'Estat i un dels més potents a escala europea.

La intenció de fomentar els lligams dins del territori català era compartida pels diversos potents. «No podem crear universitats de primera i universitats de segona, totes han de buscar la mateixa excel·lència», va remarcar Roberto Fernández. En la mateixa línia, va assenyalar que no sobren centres universitaris; el que cal són bones universitats.

Durant els últims minuts del parlament, el President va afirmar que és millor disposar d'un bon sistema universitari que no pas d'universitats capdavanteres de forma independent. Davant d'aquesta afirmació, el rector de la UdL va reivindicar que sovint té la sensació que els recursos se centren a Barcelona i no es distribueixen de forma equitativa.Els nous estudis

L'àmbit de l'enginyeria i de la tecnologia, d'una banda, i el de la salut, de l'altra, seran els pilars fonamentals del futur Campus Universitari d'Igualada-Universitat de Lleida.

La innovació més immediata serà, el curs 2018-2019, la incorporació del grau en Tècniques Computacionals i Aplicacions Digitals, del màster en Pràctiques i Simulacions Clíniques, i la transformació de l'actual grau d'Enginyeria en Organització Industrial en el d'Enginyeria de l'Organització, Logística i Gestió Industrial.

A més, quatre postgraus adreçats a professionals s'implantaran també el curs 2018-2019. Durant els anys següents, la UdL preveu posar en marxa dobles titulacions amb centres d'educació superior europeus.

Pel que fa a les infraestructures, l'Ajuntament d'Igualada i la UdL volen ampliar les instal·lacions actuals universitàries de la ciutat, ara per ara ubicades a la zona rediencial del Pla de la Massa. En un antic hospital, situat al passeig Verdaguer, es preveu aixecar un nou edifici docent i una residència per a estudiants. L'objectiu és reunir al Pla de la Massa els estudis d'enginyeria, i aplegar al passeig Verdaguer els sanitaris.