Esparreguera serà una de les primeres poblacions a experimentar un nou sistema d'identificació a través de telèfon mòbil. Avui es presenta a l'ajuntament el IdCATMòbil Connect, que garanteix accés als tràmits i serveis de l'administració electrònica de forma senzilla. També participen en aquesta primera fase de desenvolupament els municipis de Manlleu i de Castellar del Vallès.

Els responsables de desenvolupament el defineixen com «un innovador sistema d'identificació digital que facilita l'autenticació segura dels usuaris a través del telèfon mòbil».

El projecte idCAT Mobile Connect està impulsat per l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), la Generalitat de Catalu-nya, la Fundació Mobile World Capital Barcelona, GSMA, i les operadores de telecomunicacions Vodafone, Telefónica i Orange.

L'idCAT Mobile Connect és una inicitiva pionera a les administracions d'Europa. Mobile Connect és un sistema d'identificació més fàcil i segur que els mecanismes actuals d'autenticació d'usuari i contrasenya o basats en l'enviament de codis per SMS. Té un funcionament innovador, mitjançant una APP que s'instal·la automàticament en la targeta SIM del telèfon mòbil quan el ciutadà es dóna d'alta al servei, i no requereix de cap acció més per part dels usuaris per gestionar el procés d'autenticació de forma segura i encriptada. Amb aquest sistema, el ciutadà es pot autenticar davant l'administració amb un sol clic, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

El sistema, que de moment ofereixen com a servei les operadores Movistar, Vodafone i Orange, funciona amb ordinadors, mòbils i tauletes. La tecnologia està preparada per ser utilitzada a qualsevol web o aplicació (APP) que requereixi l'autenticació dels usuaris. Una de les seves utilitats és la identificació de la ciutadania en els serveis de l'administració electrònica i és per això que la Generalitat de Catalunya i més de 800 ajuntaments de tot Catalunya incorporaran aquesta solució en els propers mesos després que Es-parreguera, Manlleu i Castellar del Vallès n'hagin fet les proves. Avui és previst que el sistema s'expliqui a la corporació esparreguerina.

Mobile Connect és una iniciativa mundial impulsada per a GSMA, que agrupa unes 800 operadores de telecomunicacions, amb l'objectiu d'oferir un mecanisme d'autenticació per al sector privat i el sector públic que resolgui els greus problemes de ciberseguretat associats als sistemes d'autenticació basats en usuari i contrasenya i altres. Actualment s'està implantant en 29 països arreu del món, amb 16 milions d'usuaris actius cada mes.

Catalunya lidera la implantació

Catalunya és el país que en aquests moments està exercint el lideratge en la solució de Mobile Connect en el sector públic. Els ajuntaments catalans seran de les primeres administracions públiques de tot Europa a utilitzar en un entorn real la solució de Mobile Connect segons que han explicat els responsables del projecte. La identificació digital, la seguretat en les operacions a la xarxa, és un dels grans salts que han de fer les noves tecnologies els propers mesos i anys, i aquest salt canviarà de manera molt important les maneres actuals de fer operacions amb diners i, també, la relació entre l'administració i el ciutadà. Expliquen els entesos que el futur de la identificació digital passa per un telèfon mòbil que utilitzi tecnologies com idCAT Mobile Connect o d'altres que es puguin desenvolupar en el futur que ofereixin seguretat i facilitat a l'hora que l'usuari les hagi d'utilitzar.