21 de setembre de 2017
21.09.2017
40 Años
40 Años

Igualada cobrarà la taxa de deixalles a les empreses en funció del volum de residus

S'introduirà una bonificació als comerços que facin reutilització

21.09.2017 | 00:16
Jordi Pont i Montse Duch, durant la roda de premsa d´ahir

L'Ajuntament d'Igualada engegarà l'any vinent el que ha qualificat de «petita revolució» en relació amb la fiscalitat vinculada amb la recollida de residus. Segons va detallar el regidor de Qualitat Urbana, Jordi Pont, d'una banda, s'introdueix una nova modalitat de bonificació relacionada amb l'ús de la deixalleria per part de la ciutadania i, de l'altra, s'implanta el pagament per generació de residus a les empreses del polígon industrial de les Comes. A més, Pont ha detallat que també «s'ajusta a l'alça» la taxa d'escombraries als establiments de menjar ràpid, ja que, segons ha dit, «l'esforç fiscal que estan fent és molt inferior a la seva realitat».

Aquestes són algunes de les mesures que es portaran a aprovació al ple municipal de la setmana vinent relacionades amb les ordenances fiscals. Segons ha avançat la regidora d'Hisenda, Montse Duch, la proposta inclou una rebaixa de dos punts del tipus de gravamen de l'IBI, que passarà del 0,92% actual al 0,90%.

El govern municipal d'Igualada vol introduir el pagament per generació de residus a les empreses del polígon industrial de Les Comes. La intenció és que la taxa d'escombraries que paguen aquestes empreses inclogui una part variable en funció del seu volum de generació de residus. Per a algunes companyies, això els implicarà una rebaixa de la taxa i, a aquelles que aquest nou variable els suposi un increment, el 2018 se'ls oferirà una bonificació del 50%. Disposaran, així doncs, d'un any per adoptar les mesures necessàries per reduir la producció de residus de cara al 2019. Properament, el departament de Medi Ambient renovarà tots els contenidors del polígon per garantir que cada empresa faci un ús exclusiu del seu contenidor, sense que ningú més hi tingui accés i hi pugui abocar res.

D'altra banda, segons l'Ajuntament, els establiments de menjar ràpid per emportar requereixen esforços extra per part dels serveis de neteja als carrers d'Igualada. Per aquest motiu, s'ha decidit incrementar la taxa de recollida d'escombraries que paga aquest tipus de negocis.


Carnet als ciutadans

Una altra de les propostes és la introducció d'una nova modalitat de bonificació vinculada amb la utilització de les deixalleries mòbil i fixa. Mitjançant un carnet, els ciutadans que en facin ús acumularan punts durant l'any 2018 i podran gaudir d'una rebaixa en aquesta taxa en l'exercici del 2019.

Pel que fa als comerços, s'introdueixen bonificacions per a tots aquells que adoptin mesures per a la prevenció i reutilització de residus.

D'altra banda, la rebaixa de dos punts del tipus de gravamen de l'impost de béns immobles (IBI) implicarà, segons la regidora d'Hisenda, Montse Duch, un increment de l'1,8% del preu dels rebuts, un percentatge que, segons ha dit, pràcticament correspon a l'augment del nivell d'IPC. Aquesta mesura suposarà per a les arques municipals deixar d'ingressar al voltant de 400.000 euros.


A més, l'any 2018 es mantindran vigents els ajuts per al pagament de l'IBI destinats a famílies nombroses, a famílies monoparentals i persones grans i pensionistes. També pel que fa a aquest impost, s'introdueix una nova modalitat de bonificació amb l'objectiu de dinamitzar el parc d'habitatges del nucli històric. Així, es plantegen bonificacions del 80% de l'IBI per a aquells propietaris que reformin llars en aquesta zona i les destinin al mercat de lloguer. Aquestes bonificacions es concediran per un període de sis anys a partir del següent a la finalització de les obres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema