Calaf dedica un espai del cementiri al record de criatures que moren durant els mesos de gestació. En especial, està destinat a les pèrdues del principi de l'embaràs, ja que són les més oblidades i les que passen més desapercebudes.

Dissabte s´inaugura l´Espai Empremtes, on hi haurà un punt per aquestes morts que fins ara tenen una escassa presència en els llocs funeraris. De fet, Calaf ha desenvolupat un projecte pioner a Catalunya per tenir aquest record, que ha estat impulsat per dues calafines, i que vol ser un punt per anar a fer el dol, reflexionar o deixar-hi flors. El projecte compta amb la col·laboració de l´Ajuntament de Calaf i l´Associació Bitxets 14.

«Espai Empremtes té l´objectiu de facilitar l´elaboració del dol i donar visibilitat a aquestes pèrdues humanes», segons han explicat fonts municipals. Està obert a tothom qui ho necessiti i vol ser un espai on s´hi pugui fer un ritual pel dol, a la vegada que serà un espai de simbolisme per aquests nens i nenes.

L´acte inaugural del projecte consistirà en una xerrada, «La importància del ritual en el dol gestacional», a càrrec de Cristina Silvente, psicòloga especialitzada en dol i terapeuta EMDR, una innovadora tècnica per tractar un gran nombre de patologies relacionades amb el dol o l´estrès post traumàtic. La ponència serà a la Sala Felip a partir de les 11 del matí. També hi estaran exposades unes fotografies de Norma Grau, que formen part del projecte «StillBirth».

Al cementiri de Calaf, un cop finalitzada la conferència, s´inaugurarà l´espai dedicat a aquests nadons, que es convertirà en un lloc de suport i confort per les pèrdues gestacionals. L´espai es simbolitzarà amb una olivera i una placa, on es podrà llegir «en record als nens i nenes que, sense arribar a néixer, han deixat la seva empremta, i en suport als que conviuen amb la seva absència».