07 de desembre de 2017
07.12.2017
40 Años
40 Años

La transformació del mercat de Nadal porta ambient al centre d'Igualada

Ahir van obrir les parades nadalenques i d'artesans a les places de l'Ajuntament i el Pilar

07.12.2017 | 07:35
Les parades del mercat de Nadal que han obert

Aprofitant la setmana amb dos dies festius i amb l'objectiu de dinamitzar el comerç del centre de la ciutat, la capital de l'Anoia s'ha vestit de Nadal. Els elements que fa uns anys sorprenien, ara ja formen part d'un model consolidat de viure les festes: un exemple n'és la pista de gel, que enguany celebra el quart any de vida. En aquesta campanya de Nadal s'han instal·lat tres mil metres lineals de llums i guarniments als principals eixos comercials i s'han distribuït divuit arbres lluminosos i dos avets naturals de grans dimensions als carrers i places de la ciutat. Com assenyala la campa-nya municipal «Igualada, els Reis del Nadal», posant èmfasi a la centenària festa dels Reis.

Passejant pel nucli antic de la ciutat podem trobar una trentena de casetes de fusta repartides entre la plaça de l'Ajuntament i la plaça del Pilar, totes plenes a vessar d'indumentària nadalenca, emulant, salvant les distàncies, la Fira de Santa Llúcia de l'entorn de la catedral de Barcelona. Caganers, arbres de Nadal; figuretes pel pessebre de totes les mides, estils, colors i formes; o entramats de llums per decorar balcons omplen aquestes petites barraques. També són acompanyades per tendals de petits artesans de l'alimentació.

Una llista de reproducció nadalenca en bucle ressona entre llums de Nadal situades sobre els caps dels vianants, a la recerca de crear l'ambient nadalenc.

El fred és el coprotagonista de la jornada. L'Anna Maria, assegura que porta posades «més capes que una ceba» per aquest motiu, guants, gorra i una bufanda que hi fa joc la protegeixen del vent polar. Ella fa més de cinc anys que participa en aquesta fira igualadina venent, juntament amb el seu marit, figuretes evangèliques d'un pam d'alçada. «El canvi ha estat important, abans era una fira sense gaires recursos», apunta la paradista, que afegeix que «l'arbre de Nadal i les casetes de fusta donen un punt molt autèntic» a la ciutat i «conviden a fer Nadal». També ja formen part del programa igualadí les representacions dels Pastorets, l'arribada del patge Faruk i les cantades de nadales, entre molts altres actes. S'ha de dir, però, que no plou mai al gust de tothom. 

Kilian Tomàs, propietari de l'Estanc de la Plaça denuncia per segon any consecutiu, la disposició d'aquestes casetes nadalenques que han monopolitzat la plaça de l'Ajuntament. «No han respectat tots els comerços», explica el venedor.

La polèmica es remunta a fa dos anys, el primer cop que l'Ajuntament va optar per instal·lar aquestes petites barraques de fusta: estaven disposades en dues files al centre de la plaça, tocant-se entre elles. D'aquesta manera els visitants feien la volta de manera circular per tota la plaça. Ara bé, des de l'any passat els comerços efímers s'han establert, per ordre de l'Ajuntament, mirant només cap al sud, donant l'esquena a les botigues del perímetre nord, i d'aquesta manera s'ha reduït l'espai il·luminat pels llums de Nadal. Ni les converses amb regidoria, ni el recull de firmes de comerciants que havia promocionat Kilian Tomàs no han aconseguit fer canviar la decisió sobre com quedarà la plaça aquestes festes.


Igualadiníssim, nou espai

Des de l'1 de desembre passat, al mateix ajuntament es pot veure un nou panell d'imatges de promoció turística anomenat Espai Igualadiníssim. Es tracta d'una estructura de 5 metres d'amplada per 2 metres d'alçada, formada per dotze subpanells retroil·luminats amb tecnologia led on, al llarg de l'any, s'aniran incorporant imatges dels atractius turístics i dels esdeveniments més representatius de la capital de l'Anoia. Ara mateix aquests panells estan decorats amb imatges del pas dels Reis d'Orient per la ciutat d'Igualada, una crida a la festa d'aquest any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook