10 de gener de 2018
10.01.2018
40 Años
40 Años

Calaf enceta el camí per reciclar l'oli usat de les cuines de les cases de tot el poble

L'empresa que fa el servei retorna l'1% dels beneficis del rendiment econòmic del residu al municipi per a actuacions socials o ambientals

10.01.2018 | 08:31
Un dels nous contenidors d´oli instal·lats a Calaf

Calaf instal·la 4 contenidors per reciclar l'oli domèstic residual. Són de color taronja i es diferencien per color i mida de la resta de dipòsits de reciclatge. A partir d'ara, l'equip de govern de Calaf convida els veïns a participar en aquest procés que s'inicia perquè l'Ajuntament ha signat un conveni amb l'empresa Ekipolis.

A través d'aquest acord per a la gestió de l'oli, l'1% dels beneficis retornaran al municipi i es destinaran a inversions en projectes ambientals i socials.

Els nous contenidors són davant la Casa Bertran, l'Escola Alta Segarra i al carrer del Progrés cantonada amb el carrer Viena.

Els contenidors estan pensats per reciclar qualsevol oli d'origen vegetal, com el d'oliva, de gira-sol o de soja, utilitzats per cuinar. No s'hi poden abocar els minerals de cotxes, màquines o olis i greixos animals.

El reciclatge no s'ha de fer en cap ampolla o dipòsit especial. Una ampolla d'aigua buida o una de refresc pot servir. Es tracta d'omplir-la i buidar-la directament al contenidor.

L'Ajuntament tindrà uns beneficis petits per aquest servei. L'empresa no paga per treballar a Calaf, però col·labora amb la població aportant-hi aquest 1% dels seus beneficis. A canvi, pot vendre el producte recollit, que, per altra banda, és un problema que vagi a parar a les clavegueres i a la majoria de depuradores dels municipis del país. L'oli dels fregits és molt contaminant i el seu tractament és complex i encareix el procés de depuració. Si es recicla també es produeix un estalvi en avaries en depuradores. A més, es contribuirà a beneficis per a la natura, ja que «només 1 litre d'oli contamina 100 litres d'aigua», segons fonts municipals, i si es recicla, expliquen les mateixes fonts, es pot transformar en combustible biològic, que contribueix a reduir la contaminació atmosfèrica i el consum de combustibles fòssils.

L'Ajuntament de Calaf preveu fer arribar un tríptic informatiu a totes les cases i també facilitarà als ciutadans un embut per fer més còmoda la tasca d'emplenar les ampolles de plàstic a casa. L'embut es podrà passar a recollir per l'ajuntament a principis de febrer aproximadament i serà lliurat gratuïtament.

Aquesta iniciativa s'emmarca en la campanya «Calaf, vila més verda», que preveu diferents accions al llarg de l'any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema