Martorell és una de les poblacions de Catalunya que més matina a l'hora de celebrar la festa dels Tres Tombs, una celebració que va arrencar divendres i que té els actes centrals avui, amb la passada dels animals de tir i dels carruatges pels carrers. Els Geganters de Martorell seran, enguany, els banderers i pregoners de la festa.

Sant Antoni abat és el patró dels animals de peu rodó, i per aquest fet i el record de l'ús que havien tingut els cavalls per al tir en l'agricultura i el transport s'organitzen aquests actes. La mecanització i els nous mitjans de transport van relegar l'ofici, però no ha fet desaparèixer el ritual de la benedicció dels animals de tir, que se celebra a prop d'un centenar de poblacions catalanes en diferents caps de setmana al voltant del 17 de gener.

Avui, diumenge, és el dia gran. De bon matí -a partir de les 9- es fa l'esmorzar traginer i es porta a terme la concentració de genets, cavalleries i carruatges. A les 10.30 h hi haurà l'enganxada de cavalls i carruatges, i una hora més tard es començarà a fer la passada pels carrers i places de Martorell.

La comitiva serà acompanyada de la Banda Simfònica i farà un primer recorregut pel camí del Pontarró i el pont inundable.