«Fer visibles les dones treballadores d'Olesa i la seva quotidianitat». Així definia la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament d'Olesa, Montserrat Vergara, l'objectiu de l'exposició Doblement silenciades, que es va inaugurar ahir divendres al vespre a la Casa de Cultura. Aquesta mostra fotogràfica, amb material de l'Arxiu Històric Municipal d'Olesa, és una de les apostes de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat per la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

La mostra consta de 58 fotografies amb imatges datades des de final del s. XIX fins a mitjan s. XX. S'han dividit en sis categories: dones i treballadores, dones i litúrgia, dones i oci, dones i teatre, dones i guerra civil, i dones i educació. L'objectiu de mostrar aquests vessants diferents és traslladar la idea que totes les dones són treballadores, també les que únicament es dediquen als treballs de cura i feines domèstiques. Així ho ha destacat durant la inauguració de l'exposició l'agent d'Igualtat de l'Ajuntament d'Olesa, Esther Segura.

Una de les bases de l'exposició que s'ha organitzat amb motiu del 8 de març és mostrar escenes de la vida quotidiana i evidenciar com les dones al llarg de la història han estat doblement oblidades. A més, la mostra vol donar a conèixer el concepte d'interseccionalitat, és a dir, que les diferents desigualtats o discriminacions que es poden patir socialment no actuen independentment, sinó que sumen i generen una desigualtat més gran. Vergara va destacar que la mostra també pretén «donar veu i fer visible aquest 50% de la població tan important». La mostra es va obrir amb un col·loqui entre l'escriptora Pepa Fraile, Sara Valls (vinculada a vàries entitats) i Maria Dolors Figueras, del mercat municipal d'Olesa.