L'alcalde d'Igualada i responsable de coordinació institucional del PDeCAT, Marc Castells, i la presidenta del Consell Nacional del partit, Mercè Conesa, coordinaran des d'Hamburg (Alemanya) el posicionament i les accions que durà a terme la formació d'acord amb la defensa de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont k.

El partit ho va anunciar aquest diumenge a la nit en una carta als seus associats després de l'Executiva ampliada, reunida a la tarda després de la detenció de Puigdemont, que el PDeCAT considera un "fet sense precedents i d'una gravetat extraordinària".

Paral·lelament, la presidenta del partit, Neus Munté; la coordinadora general, Marta Pascal; el coordinador organitzatiu, David Bonvehí, i la responsable de relacions amb els partits i la societat civil, Montserrat Candini, viatjaran a Madrid per visitar els dirigents independentistes empresonats.

La carta de la direcció també diu als seus associats que el PDeCAT és "el partit del president Puigdemont" i que la seva detenció requereix fermesa, determinació, prudència i compromís.

El PDeCAT constata que la política ha de prendre la iniciativa, però més compartida i generosa que mai, per la qual cosa prendrà les properes decisions "coordinadament amb l'equip jurídic del President Puigdemont".

Assegura que mai no deixaran sols Puigdemont ni els presos sobiranistes ni els exiliats ni les seves famílies, i afegeix que Catalunya "no pot permetre's ni un pres polític més ni un exiliat polític més".

«Saber canalitzar» els sentiments

Demana saber canalitzar la tristor, el buit, la indignació i la impotència, i evitar "accions que posin en risc la trajectòria vital, les esperances, les il·lusions i els anhels de més persones".

El partit també preveu que el món local organitzi "una mostra de suport unitària i massiva" per ajudar Puigdemont i defensar la democràcia i els drets de Catalunya.