L'Ajuntament d'Olesa ha iniciat els treballs per buidar l'anomenat llac d'Olesa, una bassa de 2.300 m2,, que voldria ser una espai per a fauna autòctona, però que no aconsegueix estabilitzar la població a causa de la presència de peixos exòtics que el que fan és trencar el sistema propi.

Els treballs de remodelació del llac del parc municipal van començar dilluns amb un seguit de tasques prèvies a les obres de reforma i que consisteixen, primer de tot, en el buidatge del llac i la captura de peixos exòtics que han estat alliberats de manera incontrolada i que s'emmarca en les actuacions de control de fauna exòtica invasora. També s'han retirat els exemplars que hi havia de tortuga de Florida, una altra espècie exòtica invasora.

La captura dels peixos es fa amb mètodes de pesca elèctrica i xarxes que porta a terme una empresa especialitzada en la gestió de fauna i sistemes aquàtics continentals i autoritzada per la Generalitat de Catalunya per fer aquests treballs. L'objectiu final és la retirada d'espècies invasores que provoquen la degradació de l'entorn, ja que quan s'alimenten remouen el fons i provoquen la resuspensió de nutrients, que fa augmentar la terbolesa i afavoreix el creixement de determinades algues i plantes aquàtiques.

Les espècies exòtiques alteren l'hàbitat i són un perill per a la supervivència d'espècies autòctones. A més, poden ser vectors de malalties i paràsits procedents de les àrees d'origen contra els quals les espècies autòctones no estan preparades, segons han explicat fonts municipals. El departament de Medi Ambient adverteix que la introducció d'espècies exòtiques és la segona causa de disminució de la biodiversitat al medi ambient i, per aquest motiu, està prohibit alliberar espècies de fauna exòtica per l'impacte ambiental que té.

Una bassa pública

El llac d'Olesa és una bassa impermeabilitzada amb formigó d'una superfície de 2.300 m2 situada al parc municipal i el principal problema que presenta és que el seu sistema de filtratge no funciona i això fa que s'hi acumula matèria orgànica i hi apareguin nombroses algues.

L'aigua prové d'una mina de la plaça de les Fonts, però com que no es pot fer una renovació adequada de l'aigua, s'acaba generant brutícia, males olors i mosquits.

Per resoldre el problema, l'Ajuntament d'Olesa ha optat per remodelar el llac i fer el tractament de l'aigua com si fos una piscina natural amb la introducció de vegetació i la creació d'un sistema de filtratge natural, segons explica l'Ajuntament al seu web. Per evitar l'aparició d'algues que puguin generar males olors i augmentar la recirculació de l'aigua, s'instal·larà una electrobomba que afavoreixi la circulació de l'aigua per tot el llac i eviti que quedin zones estancades. També es crearan mecanismes de biofiltració formats per graves i plantes aquàtiques, que permetran interceptar les fulles que cauen dels arbres propers a l'interior del llac.

Aquesta plantació augmentarà la biodiversitat de la zona, millorarà la seva qualitat paisatgística i impedirà la proliferació d'algues i mosquits. Els parterres vegetals ocuparan el 30% del total de la superfície del llac.

Per millorar la circulació de l'aigua també es retirarà l'illa que hi ha al centre i el guèiser, actualment en desús per problemes amb el control de la legionel·la, i s'instal·laran passeres i plataformes de fusta. Gràcies a la disposició de la vegetació i d'aquestes plataformes de fusta es jugarà amb la proximitat de l'aigua. Hi haurà una passarel·la de 14 metres de longitud que permetrà creuar el llac d'una banda a l'altra, i dues plataformes més a banda i banda del llac: una a la banda del carrer Arquebisbe Ramon Torrella i l'altra, al brollador d'aigua.