La Diputació de Barcelona iniciarà a final d'abril les obres per connectar una cinquantena de municipis amb la fibra òptica. Estendrà el cablatge a través de les cunetes de les carreteres, aprofitant un projecte d'obres per millorar a la xarxa de carreteres. D'aquesta manera, la fibra arribarà soterrada, és a dir, amb garanties de seguretat i de qualitat, a municipis que fins ara no en disposaven. A més, al mateix temps que es passa aquest cablatge es deixa oberta la possibilitat de fer-hi passar tecnologies en el futur. La corporació supramunicipal invertirà prop de 19 milions d'euros per fer arribar la fibra òptica a 55 municipis i a més de 178.000 habitants potencials.

Ahir, dilluns, el diputat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares, i el d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, van començar a presentar als alcaldes de la demarcació el projecte d'obres que començaran el mes d'abril i que connectaran el territori amb la fibra òptica. Les presentacions, que ahir es van fer a l'Anoia i el Penedès, continuaran els propers dies a totes les comarques.

El projecte impulsat per la Diputació de Barcelona té la voluntat de promoure que qualsevol persona tingui accés als serveis de banda ampla, treballant, alhora, per mantenir l'equilibri territorial de la demarcació. La inversió anunciada per la Diputació de Barcelona permetrà assumir els costos de construcció de la infraestructura necessària per tal que es pugui desplegar la fibra òptica a través de 252 km de carreteres, de titularitat pròpia.

El projecte es començarà a realitzar a partir d'aquest mes d'abril a les zones de la demarcació on actualment no hi ha cap xarxa d'accés a la fibra òptica o en què només n'hi ha una, però s'hi pot actuar per millorar la competitivitat.

Per fer-ho possible s'aprofitaran els projectes que ja es tenien planejats, com a obra ordinària inclosa en la conservació i la millora de la seguretat en les carreteres, i s'incorporarà dins de la de cuneta de formigó la infraestructura per a la fibra òptica.

A la xarxa de transport soterrada es proposa una secció de 4 tri-tubs de 20 mm i tindria arquetes als extrems, als nuclis de població i als polígons. El conveni que la Diputació de Barcelona té, en aquesta matèria, amb la Generalitat permetrà a la corporació reservar conductes per al seu possible ús.