El centre de Can Rubió d'Espar-reguera, que durant 25 anys ha funcionat com a Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE), serà en breu un centre per a joves adolescents de 12 a 18 anys amb una alta conflictivitat i necessitats d'una atenció educativa i formativa personalitzada. Del CRAE es passa al CREI (Centre Residencial d'Educació Intensiva).

El centre de Can Rubió funcionava fins ara amb vint-i-cinc places de residents i una trentena de treballadors. Els casos dels joves atesos ja eren molt complicats, i amb una especificitat molt alta, atenent casos complexos de joves que requereixen un acompanyament socioeducatiu intensiu.

El nou projecte que té entre mans el departament de Salut de la Generalitat farà que Can Rubió sigui el segon centre públic d'aquest tipus (el que ja està en funcionament és Els Castanyers, al Vallès Occidental). A Catalunya n'hi ha dos més que tenen un servei concertat amb la Generalitat (El Pedrenyal, al Vallès Oriental) i El Guaret (a l'Alt Camp). El centre dels Castanyers té 38 places, però en els altres dos, una vintena. Can Rubió també quedarà a partir d'ara amb una vintena de places.

Els actuals resident de Can Rubió s'hauran de reconduir cap a altres centres CRAE de la Generalitat en el cas que hagin de mantenir l'ingrés.

Els adolescents que aniran ara a Can Rubió tenen problemes de conductes greus, que fa que requereixin d'una atenció personalitzada i d'unes condicions de llibertat molt regulada. El centre també s'ha d'adaptar pensant que poden tenir conductes violentes i que poden tenir sancions de diverses setmanes de reclusió.

Al web municipal de l'Ajuntament d'Esparreguera s'explica que una de les seves especificitats del centre esparreguerí serà que «acollirà adolescents de proximitat, procedents de la zona sud de l'àrea metropolitana, fet que facilitarà un contacte més freqüent amb les famílies.

Membres del govern municipal i representants de la majoria dels partits representats al consistori esparreguerí van participar la setmana passada en una visita a les instal·lacions, que havia estat demanada per l'alcaldia. Els regidors van ser acompanyats per la direcció del centre i per la mateixa Georgina Oliva, màxima responsable de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. Els responsables polítics d'Esparreguera van fer una valoració positiva de les instal·lacions, que no havien visitat mai abans.

La masia de Can Rubió es troba apartada del nucli de població d'Esparreguera, en el marc de la zona de l'entorn del parc de Montserrat.