Mostrar al públic una forma de viure més en consonància amb la naturalesa és l'objectiu de la fira ecològica de Calaf. Durant la jornada d'ahir, una cinquantena d'empreses i projectes d'arreu de Catalunya van participar a l'Ecofira amb la intenció de fer-se més visibles. Tot i així, la majoria van afirmar que encara falta camí per arribar al dia que el consum ecològic sigui prioritari. «Però cal organitzar fires com aquesta i anar regant una llavor que algun dia donarà fruit», va assegurar una de les productores ecològiques, Marta Serradell.

Aquesta frase també la repetia el jardiner Roger Huguet als infants que l'escoltaven amb atenció, mentre construïen el seu propi hort. «Haureu de tenir cura de regar la vostra llavor amb constància si voleu que creixi», explicava. El taller «Planta el teu hort» va ser una de les activitats que més van cridar l'atenció dels més petits. Al llarg del carrer Raval de Sant Jaume i a la plaça dels Arbres també es podien trobar altres tallers que convidaven els infants a participar.

Un d'ells va ser un taller on les famílies col·laboraven en la construcció d'un «estimaocells». Es tracta d'un projecte d'Eduard Viver que pretén abandonar el concepte d'espantaocells i transformar-lo en una figura que ofereix un refugi per als ocells insectívors. Durant l'activitat, els infants omplien de palla els pantalons i la camisa de la figura i Eduard Viver col·locava una caseta per a l'animal a la part superior i, també aigua i menjar. «S'ha d'intentar que la gent estimi la fauna a través de projectes que provoquin un somriure», va assenyalar Viver.

Els tres eixos del certamen són el medi ambient, el producte ecològic i les energies renovables. Aquestes últimes van ser-hi presents a través d'elements com una cuina solar. El públic s'aturava a observar com el sol pot permetre cuinar samfaina. «La gent se sorprèn en veure-ho, però al llarg del temps només he venut dues cuines solars», va explicar Núria Morral, membre de l'associació Ecoment, que presenta tot tipus de productes ecològics. «Actualment, comprar una cuina solar és excessiu, però es poden fer petites accions que serveixen, com ara fer un pastís al vapor en lloc del forn», va remarcar Morral.

La productora d'embotit ecològic Marta Serradell cada any fa el petit gest de venir a l'Ecofira des del Pallars Jussà perquè li agrada l'ambient que s'hi respira. Una dona li va demanar quin era el preu del fuet. Quan va saber que eren deu euros, va marxar. «És massa car», va dir. Serradell va arronsar les espatlles i va dir: «He trigat un hivern a fer aquest fuet».