Pujalt commemora enguany el 80è aniversari de la instal·lació al poble de la Base d'Instrucció del XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República. Amb motiu de l'efemèride, el consistori ha encarregat la rehabilitació i museïtzació d'un nou espai: la cuina que feien servir els soldats que van estar-se en aquest campament militar entre el maig del 1938 i el gener del 1939.

Aquesta cuina miliar rehabilitada passarà a formar part del Memorial de l'Exèrcit Popular de Pujalt, un espai museïtzat del que va ser el camp d'entrenament de l'Exèrcit Popular. Un dels impulsors de la iniciativa, Pere Tardà -responsable de l'empresa CatPatrimoni-, ha explicat que el museu de Pujalt és "l'únic espai que hi ha a l'Estat dedicat a la temàtica de la formació miliar" i ha explicat que l'objectiu és aconseguir fons per anar avançant en la rehabilitació de nous espais, ja que "actualment només és visitable un 20% del campament".

Al maig de 1938 el XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República es va instal·lar a Pujalt, en una zona anomenada la Muntada. En aquest petit poble de l'Anoia van aixecar-hi un camp d'instrucció militar, que va estar en funcionament fins el 15 de gener del 1939, quatre dies abans de l'entrada de les tropes franquistes al municipi.

"Els soldats van rebre ordres d'evacuar la base i desmuntar i endur-se tot allò que poguessin", ha relatat Pere Tardà, responsable de CatPatrimoni. Tot i que no se sap exactament quants soldats van fer ús d'aquestes instal·lacions, s'estima que van ser entre 8.000 i 10.000. De fet, la base tenia una capacitat per a un miler de soldats.

Amb motiu del vuitantè aniversari de l'arribada de l'Exèrcit Popular de la República a Pujalt, el municipi ha volgut rehabilitar i museïtzar un nou espai que es trobava en estat ruïnós. Es tracta de la cuina miliar que es va fer servir en aquella època i que es va instal·lar en una antiga pallissa.

Tardà ha explicat que l'espai es trobava enrunat i, gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona i fons del propi consistori per valor de 45.000 euros, s'ha pogut rehabilitar. De fet, aquest espai es va excavar arqueològicament l'any 2007, fet que va permetre conèixer la distribució dels espais i "passats més de 10 anys hem aconseguit fons per poder-ho rehabilitar", ha celebrat Tardà. La recreació s'ha fet de la manera més fidel possible a l'aspecte original.

La cuina militar s'inaugurarà oficialment aquest cap de setmana amb motiu dels actes de celebració del 80è aniversari de la base d'instrucció de l'Exèrcit Popular. A banda de la inauguració de les obres de rehabilitació i museïtzació de la cuina, també hi haurà una jornada de portes obertes al Memorial de l'Exèrcit de Pujalt i es farà una recreació històrica dels fets succeïts a l'agost del 1936 a Pujalt, que van provocar la crema de l'església de Sant Andreu i el salvament del retaule barroc de la Capella de la Puríssima Concepció.

Per què l'Exèrcit Popular s'instal·la a Pujalt?

Tardà ha explicat que a Catalunya hi havia diversos camps d'instrucció militar i, un d'ells, va ser el de Pujalt. Els motius que van portar l'exèrcit a instal·lar-se en aquest poble de l'Anoia, segons ell, són "militars i estratègics". "Buscaven un espai prou allunyant del front, que fos segur, però que al mateix temps estigués a prop de les vies de comunicació", ha relatat Tardà, que també ha posat en valor que el campament estigués a prop de Calaf i de Pujalt, fet que provocava que els militars "tinguessin un seguit d'instal·lacions molt a prop".

El futur de l'equipament

El responsable de CatPatrimoni ha posat en valor que les instal·lacions de Pujalt són "úniques", ja que "no hi ha cap altre espai com aquest visitable a Catalunya ni a la Península". Tardà ha explicat que es tracta de l'únic espai que hi ha "dedicat a la temàtica de la formació militar, la reorganització militar i com es tractava els soldats abans d'anar al front o bé de tornar-hi".

Per Tardà, el futur passa per aconseguir fons per poder rehabilitar més espais, ja que, segons ha dit, "actualment només són visitables al voltant del 20% dels espais de la base". De fet, es tractava d'un campament de dos quilòmetres de llarg per un quilòmetre d'ample que tenia un camp de tir, barracons, rentadors, etc. A més, Tardà ha valorat que la majoria dels espais s'han pogut conservar bé perquè el campament estava situat enmig d'un bosc que, amb els anys, no s'hi ha fet res.