«Tanco els ulls i sento la mateixa olor que anys enrere, la flaire del sucre cremat», va recordar una veïna de Calaf, Hermínia Saiz, mentre s'endinsava a la pastisseria Cal Mestres restaurada. Set botigues antigues, ubicades a la plaça Gran de Calaf, s'han convertit en petits museus. Es tracta d'un projecte que pretén recuperar la vitalitat de la plaça a través del turisme i, a banda, evocar el record d'uns locals emblemàtics del nucli antic.

Durant la jornada d'ahir, la plaça Gran es va omplir de veïns que entraven als comerços i la majoria recorrien a l'expressió: «és la mateixa botiga de sempre». De fet, per Santa Calamanda, es va fer l'obertura de les quatre primeres botigues: una impremta, una merceria, una aula de repàs i un celler. Després de quatre mesos, ahir al matí es van estrenar tres botigues museu més: dues pastisseries i una botiga de comestibles.

El públic es passejava per aquest últim establiment esmentat, Ultramarinos Cal Feu, i els infants es miraven els detalls de l'estança encuriosits: el terra cobert d'un mosaic hidràulic, els prestatges negres plens de pots de colors o el molí de cafè. Alhora s'enriolaven amb l'actriu que feia el paper de dependenta. «Mireu la senyora que hi ha darrere del taulell, ella va ser la dependenta de debò», explicava l'actriu. Isabel Feu, de 83 anys, es mantenia rere el mostrador i explicava, amb nostàlgia, que «vaig néixer en aquesta casa i veure que tot torna a estar al seu lloc m'emociona».

De fet, les famílies vinculades als antics negocis van estar interessades, des del primer moment, a col·laborar en el projecte, explicava la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Montse Mases. Els antics propietaris han aportat material per poder convertir els locals abandonats en museus. «Però els veïns de Calaf també han col·laborat facilitant-nos imatges dels locals o material per vestir les botigues», va remarcar Mases. Va afegir que l'Ajuntament preveu estendre el projecte i museïtzar més botigues.

La iniciativa s'ha batejat amb el nom «Les botigues de la plaça Gran, un tresor perdut». Antigament aquesta plaça tenia molt ambient, ja que des del 1226 s'hi situava el mercat de Calaf. Però, als anys cinquanta, el mercat es va traslladar a una altra zona i això va comportar que les botigues tanquessin o bé es traslladessin. Per aquest motiu, «l'objectiu és recuperar l'activitat del nucli antic a través del turisme, perquè si augmenta el moviment a la zona podria ser que algun comerciant es plantegés establir el seu negoci al nucli antic», va destacar l'alcalde, Jordi Badia.

De fet, des de l'obertura de les quatre primeres botigues museu (febrer) fins ara, cada cap de setmana s'hi han fet visites. «En total, mig miler de persones han visitat les botigues museu», va sostenir l'alcalde. La visita té un cost de cinc euros per persona. Però ahir l'entrada va ser gratuïta.