La 22a edició de l'European Balloon Festival (EBF), que tindrà lloc a Igualada del 12 al 15 de juliol, comptarà amb la participació de 52 pilots vinguts de deu països diferents com ara Mèxic, l'Índia, Israel, Anglaterra o Bèlgica. A més, enguany el certamen tindrà com a convidats especials cinc globus amb formes curioses com són un pirata, un ase, un lleó, un gos i una bombona de gas. L'escenari del festival serà el nou Parc Central d'Igualada, inaugurat l'any passat, i que congregarà un nombrós públic familiar, ja que s'ha organitzat una gran festa infantil com a tret de sortida al certamen. En la vessant competitiva, el nou director esportiu del festival, Jordi Rodríguez, ha dit que hi haurà alguns canvis seguint la tendència europea a "simplificar les proves". A més, Rodríguez ha dit que es posarà per davant la seguretat i, si les condicions meteorològiques no són adequades.

A més dels diferents vols de competició, l'European Balloon Festival comptarà amb els seus tradicionals plats forts: l'encesa nocturna de globus Night Glow Piromusical i el concert inaugural del festival musical Anòlia que aquest any anirà a càrrec de SAU30 i els Buhos. Les principals activitats del festival, tal com ha explicat l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, tindran lloc al Parc Central, que es va estrenar l'any passat, i que, segons el batlle, "ha tingut molt bona acceptació per part de la ciutadania". De fet, segons Castells, el parc ha sigut una realitat "gràcies a la reclamació històrica dels pilots dels globus".

Quan encara falten tres setmanes per a l'inici del festival, l'organització ja compta amb 52 inscripcions de pilots vinguts d'arreu del món, alguns dels quals volaran amb formes especials. És el cas de 'Morris the Donkey', un ase vingut d'Anglaterra fabricat l'any passat per l'empresa igualadina Ultramagic, o el britànic 'Capitan Sparrow', un globus en forma de pirata que també va fabricar Ultramagic l'any 2015.

Els pilots hauran de completar amb èxit els reptes de vol que planteja la direcció esportiva del festival. Algunes de les proves que hauran de superar són la Llebre -en què els globus participants han de perseguir un 'globus llebre' que s'ha enlairat primer i canvia constantment d'altitud i direcció- o la Meta del Jutge, en què els pilots han de volar des del camp d'enlairament fins a una diana a partir d'unes coordenades que els hauran donat just abans d'enlairar-se.

El nou director esportiu del festival, Jordi Rodríguez, ha dit que la nova tendència en els festivals de globus és "simplificar les proves" i potenciar les proves físiques. També ha dit que enguany se simplificarà el tema de la classificació i "serà més fàcil saber qui ha guanyat cada prova". Alhora, Rodríguez ha deixat clar que a l'hora de volar i realitzar les proves competitives sempre es tindrà en compte la seguretat i, per tant, "anul·larem proves si la meteorologia no és la més adequada".

Quant a les activitats paral·leles, enguany es repeteix l'experiència dels Iglús de Vent -teles de globus reciclades que es converteixen en espais efímers-, que acolliran tot tipus d'activitats des d'un 'Free Market', amb parades de segona mà i música, fins a activitats esportives o concerts de violins i cant coral.

Una gran festa infantil amb el Club Super3 i Macedònia

El divendres 13 de juliol tindrà lloc al Parc Central d'Igualada la festa infantil 'Dibuixa el teu parc', una jornada amb tallers i activitats infantils com globus gegants, girafes de roba de 3 metres d'alçada, capgrossos o diversos tallers. Segons ha explicat l'alcalde d'Igualada, en el marc d'aquesta festa es proposarà als infants la realització d'un taller per dibuixar "tot allò que els nens i nenes de la ciutat voldrien trobar al futur parc infantil que es construirà a Igualada i que s'ubicarà a un terreny del costat del Parc Central". Amb aqueta iniciativa, el consistori vol que els infants contribueixin a dissenyar aquest nou espai. A més, la festa culminarà amb l'actuació de l'Àlex i el Pau de la família del Club Super3 i també amb un concert del grup infantil Macedònia.

Una imatge gràfica inspirada en la internacionalització

En el marc de la roda de premsa de presentació de la 22a edició de l'European Balloon Festival també s'ha donat a conèixer la imatge gràfica d'enguany. Es tracta d'un cartell que s'inspira en la voluntat dels organitzadors de fer que el festival serveixi per posar Igualada al món. El cartell ha estat elaborat pel dissenyador gràfic Roger Costa de la mà de l'estudi Evvo.