26 de juny de 2018
26.06.2018

L'Opus Dei fa a Igualada la primera escola en què barreja nois i noies

?La direcció diu que el canvi només té a veure amb el descens de matrícules dels darrers anys

25.06.2018 | 23:22
Exterior de l´escola Montclar d´Igualada

L'escola Institució Igualada, un dels col·legis vinculats a l'Opus Dei de Catalunya, serà mixt a partir del curs vinent. El centre deixarà de separar els alumnes per sexes en totes les etapes escolars: des de l'educació infantil fins a batxillerat. Fins ara, els alumnes només anaven barrejats fins a P-5 i, a partir de primària, es dividien per sexes i els nens anaven al Mestral i les nenes al Montclar. Fonts d'Institució Familiar d'Educació (IFE), el grup que gestiona aquest centre de la capital de l'Anoia, han assegurat que la decisió té a veure amb «el context sociodemogràfic» de la ciutat que ha suposat «una pèrdua progressiva d'alumnat als nivells inicials». Els centres d'Igualada seran els primers del grup que tenen alumnes de primària d'ambdos sexes a les aules.

En aquest sentit, des d'IFE asseguren que la decisió no té res a veure amb el perill de perdre els concerts educatius, ja que han assegurat que els concerts «estan renovats» per als propers quatre anys. Els partits d'esquerres del Parlament de Catalunya han dit i aprovat de manera reiterada que no hi pot haver subvencions públiques a l'escola privada, en aquells centres on es descrimina per qüestions de sexe.

A partir del curs vinent, els 650 alumnes de l'escola Montclar i Mestral d'Igualada (Institució Igualada) deixaran d'estar dividits per sexes. Malgrat que la decisió de convertir-se en un centre mixt s'ha pres per a totes les etapes educatives, el curs que ve només s'aplicarà als alumnes de primària i batxillerat, mentre que els d'ESO continuaran separats. Tot i això, des de l'Institució Familiar d'Educació han dit que es tracta d'una situació «circumstancial» i que el més probable és que els alumnes de secundària també es barregin en els cursos següents.

Fonts d'Institució Familiar d'Educació han explicat que com a grup confien en «l'educació diferenciada» però que en el cas d'Igualada «abans de prendre una decisió més traumàtica» han decidit convertir l'escola en un centre mixt. Amb tot, han deixat clar que es mantindran «els trets diferencials del nostre model educatiu».

La decisió de convertir-se en un centre mixt és, d'entrada, només per al Montclar i Mestral d'Igualada. Segons informen des de l'IFE, els altres centres que segreguen per sexes «no es troben en la mateixa situació sociodemogràfica». L'entitat assegura que «creiem i continuem apostant pel model d'educació diferenciada però en aquells contextos on no hi hagi prou famílies per mantenir-la, tal com hem fet fins ara, se cercaran alternatives que –garantint el compliment de la nostra missió i la fidelitat a la nostra identitat- ens permetin continuar acompanyant les famílies que confien en el nostre projecte».

De fet, des de l'IFE afegeixen que el model d'organització escolar de la institució és l'educació diferenciada perquè, segons ells, «es tracta d'una metodologia que dona bons resultats i ens ajuda a personalitzar l'educació per poder treure el millor de cada alumne i aconseguir una igualtat d'oportunitats».


Ajuts garantits

Des del grup que gestiona el Montclar i el Mestral –juntament amb 12 escoles més a Catalunya i les Balears- asseguren que la decisió de convertir els centres d'Igualada en escoles mixtes no té res a veure amb la polèmica dels concerts educatius. Segons han explicat, els concerts «es van aprovar fa un mes i estan renovats» per als propers quatre anys, motiu pel qual «aquesta no és una mesura feta per eludir la retirada de concerts». A més, asseguren que «l'actual marc jurídic ens empara i tenim dret a rebre finançament públic com qualsevol altre centre educatiu».

El passat mes de febrer el consell de ministres va aprovar renovar els convenis educatius a un total de 1.956 centres, entre els quals els centres que segreguen per sexe, en virtut de l'aplicació de l'article 155. Aquesta decisió es va prendre malgrat que la CUP havia arribat a un principi d'acord amb JxCAT i ERC per eliminar els concerts educatius a les escoles que separen nens i nenes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook