L'alcalde d'Igualada, Marc Castells i Berzosa, és el nou president de la Diputació de Barcelona en substitució de Mercè Conesa. Castells ha rebut el suport de la majoria absoluta del ple, inclós el PSC que es troba a l'oposició en el govern de l'ens provincial. El president en funcions, el moianès Dionís Guiteras, li ha imposat aquest dijous al matí la medalla de la institució i la vara de president. I Castells va cridar l'expresidenta Mercè Conesa per fer la foto efectiva del relleu. Castels va rebre els vots de més de la meitat dels membres del ple.

Marc Castells ha agraït la confiança rebuda dels que l'han votat. "No vull oblidar-me ni avui ni mai de les persones que són a l'exili i a les presons". Castells tamb va dedicar paraules d'agraïment a la seva esposa Gemma, als fills Jofre i Martina, als seus sogres i molt especialment als seu pares, per haver-li inculcat, "des del respecte als altres, l"esforç i la tenacitat". Entre d'altres, Castells ha insistit en el projecte de les vies blaves, pel qual ha estat treballant personalment en els darrers anys com a diputat. Ha tancat la seva intervenció amb paraules de Pompeu Fabra, unificador de la llengua, "Cal no oblidar mai ni la tasca (de treballar, ha afegit) ni l'esperança (de veure el nostre poble lliure).

Els diferents grups han intervingut en aquest primer ple. Joaquim Duran, de la CUP, després de fer una primera referència al dia de l'orgull Gai que se celebra avui, ha reclamat "encerts i claredat" per a Castells, ha reclamat el final de les Diputació per organitzar el país, veritablement, en vegueries. La majoria de grups han mantingut un to de diàleg i mà estesa per millorar la institucio. Miquel Ibánez, ha reclamat que treballés per a tots els municipis i les persones, i retirar el llaç groc de la façana de la Diputació perquè "no són símbols que representen a tots els ciutadans".

Però ha sigut espcialment dur el portaveu del PP, Manuel Reyes, que s'ha adreçat al ple en castellà (ha sigut l´'unic), que ha dit que "ja nh'i ha prou de ser el caixer automàtic de la Generalitat", ha fet retrets a la contractació de l'esposa de Carles Puigdemont a la Xarxa de Televisions Locals, i ha dit que no es disposi ni persones ni recursos econòmics per la causa secessionista.

Lluis Funes, d'Entesa, ha remarcat que "la Diputació no ha d'estar al servei de la Generalitat, sinó al servei dels municipis. I Pilar Diaz li ha demanat més insistència en les polítiques socials, treballar al servei de la ciutadania, del bon govern i de la transparència. I Jordi Fàbrega, d'ERC, membre del govern, li va oferir lleialtat. Ha recordat que la política de la Diputació era ser transparent, una institució oberta i al servei dels ajuntaments. I ha agraït a Castells la defensa de les institucions catalanes davant de "l'agressió" i "repressió" de l'estat, i ha fet èmfasi especial "als que avui no hi poden ser" , en referència als presos i als exiliats.

Entre el públic, hi havia la família de Marc Castells, esposa, fills i pares, regidores i regidores de l'Ajuntament d'Igualada, la consellera igualadina i exregidora d'Igualada amb Castells, Maria Àngels Chacón, el conseller de Territori,Damià Calvet, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el secretari de mobilitat i amic de Castells, Ricard Font. També l'alcalde de Masquefa i president del Consell comarcal de l'Anoia i alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i l'alcalde de Sallent i president de l'Associació de Municipis de Catalunya, David Saldoni, entre d'altres.

La Diputació de Barcelona, una de les quatre diputacions del país, és una institució de govern local en un àmbit de 311 municipis, representa el 24% de la superfície de Catalunya i la majoria de la població, el 74% (5, 5 milions). Està composada per alcaldes i regidors, d'elecció indirecte partir dels resultats de les eleccions municipals. Està constituïda per 51 diputats. En aquest mandat, té 14 diputats del PDeCAT, 11 d'ERC, 10 del PSC, 7 d'Entesa, 3 del PP, 3 de C,s i 3 de la CUP.

La Diputació ha tingut un paper clau en el suport als municipis des de la recuperació de la Democràcia, però molt especialment en els darrers anys de crisi econòmica en què la Generalitat pràcticament va col·lapsar econòmicament per les mesures imposades des del govern de l'Estat, un alt endeutament i la impossibilitat d'accedir a crèdits per assumir les obligacions de la primera institució del país. La Diputació de Barcelona té per aquest 2018 un pressupost de 947,3 milions d'euros, un 1,12% més que el 2017.

Castells és el tercer president igualadí de la Diputació de Barcelona, després de Pere Dalmases, president de la Diputació en una etapa del segle XIX, i Antoni Dalmau, president en etapa democràtica, i ahir present a la sessio del ple.