Igualada arrencarà aquest dilluns una festa major major que oferirà unes 150 propostes per a tots els públics repartits en vuit dies ininterromputs.

Creu Roja Anoia serà la portadora del Penó de la Ciutat durant la Processó del Sant, el 24 d'agost, que coincideix amb el 75è aniversari de l'entitat. El tradicional pregó durà per títol Pregroc i es podrà veure, com també és habitual, dijous al vespre a la plaça de l'Ajuntament.

La conferència institucional, que tindrà lloc la tarda de dimecres al Saló de Sessions de l'Ajuntament, la protagonitzaran Feliu Formosa i Joan Sellent i portarà per títol Els camins de la paraula. A més, l'Estampa del Sant, en aquesta ocasió, ha estat elaborada pel fotògraf autodidacte Carles Aguilera i mostra la imatge barroca de plata de Sant Bartomeu Apòstol, que forma part de la col·lecció d'art sacre «Fulgentia», que es pot visitar a la Basílica de Santa Maria.

De la celebració d'aquests vuit dies en destaca especialment l'estrena dels Petits Gegants de la Ciutat, dues rèpliques dels gegants oficials, que enguany celebren 75 anys, i que podran ser portades per la canalla en les cercaviles i altres esdeveniments.

El capítol de les estrenes el completen les noves saques del Ball de Sant Miquel i els Diables i també la nova casaca del Llucifer d'aquesta colla, el nou vestuari de la Salero i la Salereta i, finalment, el Ball de Gitanes d'Igualada, de nova creació i inspirat en els balls de gitanes que són ben característics de les àrees del Penedès i del Camp de Tarragona.

El diumenge, 26 d'agost, tindrà lloc l'exhibició castellera de festa major, amb la participació dels Moixiganguers d'Igualada, els Xiquets de Reus i la Colla Jove Xiquets de Valls.

Àmplia oferta musical

La música serà novament un dels plats forts de la festa, ja que hi haurà una quarantena d'actuacions i concerts. El més destacat serà la dels Txarango, que actuaran al Parc Central la nit del divendres amb els Terratombats, en una cita que preveu congregar un públic molt nombrós.

L'oferta en aquest àmbit, però, vol arribar a tots els públics i també es podrà gaudir, entre d'altres, de Marina Rossell recordant Moustaki, de la festa jove del Va Parir Tour de Ràdio Flaixbac, de l'Igualada Rock City, del RRRREC Festival -amb Mazoni, Montefusco i Núria Graham, entre altres-, del flamenc de Sánchez-Molina, de les havaneres de les Anxovetes, de la Cobla Principal de la Bisbal, del grup tribut a Maná anomenat La Loca Histeria i de tota la música en viu de l'Espai Barraques i també de la Revetlla Popular de les Places de diumenge a la nit.

L'espectacle piromusical, després de la bona acollida que va tenir l'any passat, repeteix escenari i tindrà lloc al Parc Central de l'Avinguda Catalunya per posar, el dilluns dia 27 a la nit, el punt final a la celebració.

L'associació juvenil Coll@nada convidarà a participar en les seves clàssiques propostes esbojarrades, com l'Operació Cigró, la Baixada d'Andròmines, els Jocs Bèsties, la Cursa de la Síndria, l'Igualadí de Ferro o el Fes-ta el Dinar. L'entitat juvenil, precisament, concentrarà en aquesta ocasió bona part de les seves activitats, ja des del primer dia, a la plaça Pius XII.

Les Barraques, mentrestant, tornaran a situar-se al Rec, davant del Museu de la Pell, i a l'Avinguda Catalunya, a tocar del carrer França, s'hi instal·larà novament la fira d'atraccions, que romandrà oberta entre divendres i dilluns.

A banda, hi haurà un total de set exposicions en diferents espais. En destaquen, per exemple, la d'homenatge a Josep Ramon i Gumà, les de Josep Guinovart i Antoni Jorba, la que repassarà els deu anys dels trabucaires o la mostra fotogràfica Quan l'esport era un divertiment.

L'apartat de les visites guiades, que tan bona acollida ha tingut en les darreres edicions, convidarà enguany a passejar per l'interior de l'antic hospital d'Igualada i també per l'antic convent de les germanes Josefines.