L'antic hospital s'obre a les visites durant la setmana de festa major. No hi ha visites mèdiques, sinó que els igualadins passen visita a la vella instal·lació, que va deixar l'activitat el 2007 i que en breu deixarà de ser un edifici per al record dels igualadins per oferir el seu espai a una residència d'estudiants. La capital de l'Anoia ha inclós al programa festiu d'enguany unes visites guiades per l'interior de l'antic Hospital General d'Igualada, al passeig Verdaguer.

Aquest equipament porta molts records als igualadins: naixements de familiars i records d'ingressos el van convertir durant dècades en un referent col·lectiu. Fa un parell de mesos, el govern local va aprovar l'ender-roc de l'edifici i la construcció d'una residència universitària. Les visites guiades estan resultant ser un èxit absolut: les 400 entrades que s'havien posat a disposició es van esgotar en tan sols una hora i mitja el primer dia.

Gairebé dos centenars de persones feien cua ahir al passeig Verdaguer a l'espera de l'obertura de portes per accedir a l'antic hospital. Alguns feia 15 anys que no el trepitjaven. David Martínez, encarregat de dirigir la visita, va guiar els assistents fins al passadís de la planta baixa i allà va oferir una explicació cronològica de la història hospitalària de la capital de l'Anoia. Gent de totes les edats el seguien en silenci. Després, la visita va seguir cap a la quarta planta. A mesura que els visitants pujaven les escales recordaven algunes experiències viscudes en aquelles parets: «En aquesta planta va néixer la meva filla», comenta una igualadina. La visita va seguir a la capella, on Martínez, amb el suport d'unes diapositives, va fer entendre al públic les diferents modificacions que havia sofert la ciutat d'Igualada i, a conseqüència, l'hospital.

Més tard, els visitants van sortir al carrer i van caminar uns 100 metres fins a l'entrada del centre 4D Health, on els esperaven la consellera d'Empresa i Coneixement, la igualadina Àngels Chacón (impulsora del projecte), i l'alcalde d'Igualada, Marc Castells. Allà va tenir lloc un parlament institucional, l'objectiu del qual va ser fer entendre la importància de les instal·lacions. Chacón va puntualitzar que «una ciutat que es preocupa per la salut és una ciutat moderna» i va afegir que «les instal·lacions que tenim a Igualada són úniques a Europa». En una part del vell hospital, que es conservarà, s'hi ha fet un hospital simulat, amb la intenció que empreses, professionals de la medicina i estudiants puguin tenir un espai de pràctiques on puguin aprendre a partir de la simulació.

Una llarga història

La ciutat d'Igualada, ja des de la seva creació, va gaudir d'un hospital. El segle XIII, aquest es trobava on actualment hi ha la plaça de la Creu i feia la funció d'oferir caritat i hospitalitat a persones amb dificultats econòmiques i també a pelegrins que feien parada a la ciutat, un punt estratègic. A mesura que la història va anar avançant, l'hospital va créixer gràcies a donacions i deixes testimonials.

El 1609, els caputxins van arribar a la capital de l'Anoia tenint cura d'aquells ciutadans que van patir la pesta negra. No va ser fins al segle XX quan les instal·lacions hospitalàries van traslladar-se al passeig i es van modernitzar. El 1931, el president Francesc Macià va inaugurar el que va ser un gran avenç per a la ciutat: Igualada disposava de quiròfan i d'una clínica regular.

Més endavant, el 1994 es van ampliar les instal·lacions i es va crear el concepte d'hospital comarcal. El 2007, finalment, amb l'aparició del Consorci Sociosanitari d'Igualada es va construir un nou equipament.