El govern amb majoria absoluta del PDeCAT a Igualada va tirar endavant en el ple municipal de dimarts els pressupostos per a la recta final de mandat, que l'oposició va criticar argumentant que estan pensats per a les properes eleccions municipals el 26 de maig del 2019.

Els grups a l'oposició li van retreure sobretot les mancances que consideren que hi ha en relació amb un IBI que ha pujat prop del 20% els darrers 7 anys, per la nul·la presència de cap partida per engegar el nou Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal (PGOUM) i perquè, diuen, no hi ha cap proposta d'acció per incidir en el parc immobiliari del pis de lloguer. Tot plegat va propiciar que els darrers pressupostos del mandat s'aprovessin gràcies als vots de l'equip municipal del PDeCAT, i en contra de la resta de forces del consistori: ERC, PSC, CUP, Assemblea Decidim Igualada i PP.

Aquest pressupost preveu 57,4 milions d'euros pel que fa a l'Ajuntament, 59,5 milions d'euros incloent-hi també les empreses municipals i organismes autònoms i, a més, 10,4 milions d'euros pel que fa al Consorci Sociosanitari d'Igualada.

En l'argumentació del pressupost, la regidora d'Hisenda, Montse Duch, va destacar que «es preveu un important esforç inversor de 8,4 milions d'euros» per a la millora de diferents equipaments esportius, cívics, culturals i educatius, de l'entorn i la via pública als barris de la ciutat o del polígon industrial, entre altres. També va subratllar que en l'àmbit fiscal «hem plantejat el descens en 5 punts del tipus impositiu de l'IBI, del 0,90 al 0,85, fet que implicarà a la pràctica una rebaixa d'un 1% de mitjana en els rebuts per aquest impost l'any 2019». Quant a la previsió de tancament de deute consolidat, Duch va avançar que «esperem acabar l'any 2019 amb un deute viu de 37,9 milions d'euros, fet que representarà el 68,1% de deute sobre els ingressos corrents liquidats».

Quant a les taxes, s'incrementaran el 2,9%, equivalent a l'IPC interanual entre el juliol del 2017 i el juny del 2018. I, en la resta d'impostos de competència municipal -l'Impost de l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM)- no es preveu cap increment de tipus. En aquest darrer impost, però, s'hi introduirà una nova bonificació del 75% per vehicles ECO o amb emissions zero i una exempció del 100% durant un període d'estacionament d'una hora i mitja a les zones blaves de la ciutat.

Crítiques per l'IBI

Davant les crítiques per l'augment de l'IBI els darrers anys, l'alcalde igualadí, Marc Castells, va argumentar la impossibilitat de rebaixar-lo durant els anys de mandat en coalició amb ERC, i va destacar «l'esforç de govern» per «aconseguir els millors pressupostos de la darrera dècada». A més a més, va anunciar que Igualada rebrà una partida de la Generalitat per poder dotar el parc immobiliari públic amb una vintena de pisos «que tindran un cost zero per als igualadins». Un anunci que Enric Conill, cap de llista de d'ERC per a les properes eleccions municipals, va posar en dubte.

A la vegada, assenyalava que l'increment de l'IBI dels darrers governs del PDeCAT han situat Igualada com a ciutat catalana mitjana amb aquest impost més alt. Enric Conill va retreure «la manca de model de ciutat».

El candidat a l'alcaldia del PSC Jordi Riba va compartir aquesta crítica , va subratllar la «manca d'utilitat» de la Promotora Igualadina Municipal d'Habitatges per fer front a l'increment del preu de lloguer a la capital anoienca i va incidit en que el pressupost aprovat suposarà «una pèrdua en els ingressos d'1,2 milions d'euros a les arques municipals».

Albert Mateu, de la CUP, va celebrar les inversions pressupostades en matèria d'infraestructures educatives, també va acusar el govern municipal de no encarar la problemàtica dels pisos de lloguer, va posar sobre la taula l'absència en el pressupost del procés de municipalització de l'aigua i es va mostrar sorprès del «silenci» de totes les forces polítiques en relació a la permanència de Monbus com a empresa gestora del transport públic interurbà.

El regidor d'Assemblea Decidim Igualada Dario Castañé va posar en dubte que hi hagi «una preocupació real pel sector de l'habitatge», de centrar-se en una gestió pública de residències i pisos de lloguer, i va criticar el model de mobilitat de l'equip de govern.

Finalment, el regidor pel PP Joan Agramunt va retreure la «timidesa» del govern per incidir en el mercat immobiliari, va valorar positivament els avenços relacionats amb el 4D Health, el campus universitari i el futur hospital universitari.