L'hangar 1080 de l'Aeròdrom d'Igualada-Òdena General Vives ha estat el teló de fons per a la presentació de la primera jornada d'Aviació Adaptada, que tindrà lloc el proper 20 d'octubre. Un dia sencer dedicat a l'accés a volar per a persones amb mobilitat reduïda i persones discapacitades.

Les entitats organitzadores de la jornada són Vols per a tothom, Temyque -Tinc Esclerosi Múltiple i Què- i Las Sillas Voladoras, que ja en van fer una primera edició Zero que es va celebrar a l'aeroport Lleida-Alguaire, on, a partir de la gran resposta de les administracions, voluntariat i assistents, les tres entitats socials es van plantejar repetir el projecte.

L'alcalde d'Òdena, Francisco Guisado, va assenyalar la «voluntat decidida de les administracions» per tirar endavant noves edicions del projecte, el qual ha de «potencia el territori i posar-lo al mapa», també amb aquesta iniciativa solidària, en una zona «on la presència del Grup Àuria és una mostra de la sensibilització social existent vers aquests col·lectius». Francisco Guisado ha subratllat també que volen un projecte «obert a la resta de municipis de la comarca».

El portaveu d'Aviació Adaptada i primer pilot de vol amb cadira adaptada de l'Estat, Carlos de Albert, va recordar que «l'èxit de participació durant la jornada Zero a l'aeroport Lleida-Alguaire, on 60 persones amb discapacitat van poder volar, ha estat l'impuls per a l'organització de la jornada del 20 d'octubre». El membre d'Aviació Adaptada ha desgranat algunes de les activitats que tindran lloc a la trobada popular, com «vols amb motor, vols a vela, simuladors de vol, dinar popular, DJ tot el dia i altres activitats». Carlos de Albert ha fet manifesta la voluntat de l'organització a oferir un «vol sense barreres arquitectòniques, accessible per a tothom».

En declaracions als mitjans el membre d'Aviació Adaptada va enunciar que a partir del novembre hi haurà l'opció de rebre classes de vol adaptat a l'Aeròdrom General Vives, unes hores de vol que computaran per poder obtenir la llicència de pilot.

En absència d'Hèctor Rodríguez, president de la Federació Aèria Catalana, el vocal de la junta, Aniol Carreras, va parlar sobre el paper de la federació, com a ens que no únicament ha de «promocionar activitats aeronàutiques com la jornada d'Aviació Adaptada», sinó que també ha de «donar suport al projecte amb la creació dels marcs legals i protocols de seguretat perquè tothom pugui enlairar-se, ja sigui amb ultralleugers, autogirs, vols a vela o altres modalitats» i va anunciar la voluntat que l'activitat sigui un referent al sud d'Europa en aviació adaptada.

Per la seva banda, el director d'Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, va felicitar l'equip promotor i va valorar la iniciativa com un «projecte que únicament pot créixer, ja que tant la ubicació a la conca d'Òdena com la implicació de l'equip promotor són perfectes».

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Igualada,Jordi Pont, va celebrar l'objectiu, «on més de 100 persones podran accedir a volar durant la jornada» en el marc d'una activitat que omplirà l'aeròdrom amb un nou format d'activitat, i va subratllar el caràcter guanyador que la cita del 20 d'octubre té per a tothom, ja que ha permès implementar grans millores en l'accessibilitat i el manteniment de l'aeròdrom. També va dir que «esdeveniments com aquest donen sentit a l'equipament».

Finalment, la diputada delegada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez, va destacar els objectius de la jornada, «els quals han de ser l'accessibilitat i el gaudi de la vida des de tots els costats, l'apoderament que per als col·lectius amb discapacitat suposa la jornada i la visibilització de la seva situació».