Aquest dimarts a Hostalets de Pierola (Anoia) han trobat les restes fòssils de l'esquirol volador més antic que es coneix. Es tracta del Miopetaurista neogrivensis, que va viure fa 11,6 milions d'anys. La revista eLife publica aquest dimarts els resultats de l'estudi d'un equip internacional d'investigadors, encapçalats per l'Isaac Casanovas de l'Institut Català de Paleontologia. Les restes de l'esquirol, igual que les restes que es van trobar del representant més antic del llinatge dels pandes gegants, van ser trobades al jaciment de l'Abocador de Can Mata.

En aquest estudi, els investigadors descriuen el primer esquelet fòssil d'un esquirol volador, que entre les restes s'han pogut recuperar el crani i diversos ossos de les extremitats. En els ossos del canell es pot veure com estan modificats per tal de subjectar i desplegar la membrana de pell que utilitzen per poder arribar a recórrer fins a 150 metres planant de branca en branca. Cal destacar que és un animal molt interessant, perquè ens confirma que als Hostalets de Pierola hi va haver fa 11,6 milions d'anys un bosc amb molts arbres junts, per tal que aquest esquirol volador hi pogués viure.

Es tracta d'un esquirol voladors molt gran comparat amb els altres tipus d'esquirols voladors actuals. Els investigadors estimen que pesava entre 1,1 i 1,6 kg i que feia un metre de longitud (incloent-hi la cua) i uns 40cm de costat. Aquest tipus d'animals van evolucionar de formes arborícoles com l'esquirol comú, però encara es desconeix en quin moment va tenir lloc aquesta divisió.