Dissabte passat, a Tarragona, la colla dels Moixiganguers d'Igualada feia història aixecant un 3 de 9 amb folre, el primer castell de 9 pisos de la colla. Cap dels grups del Bages, Berguedà i Solsonès no havien alçat mai una construcció de 9 pisos. Ahir, els Moixiganguers ho van celebrar a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, envoltats de la seva gent. La gesta de la Tarraco Arena Plaça, en el marc del XXVII Concurs de Castells, quedarà per a la història, però els de la camisa morada no en tenen prou.

L'acte d'ahir va incloure els parlaments de reconeixement i felicitació de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, qui va elogiar la gesta i va entregar un trofeu en record de l'assoliment.

El president dels Moixiganguers, Oriol Solà, va agrair «la gran quantitat d'entitats que s'han embolicat amb nosaltres per assolir la fita i les més de 200 persones que han assistit de forma continuada als assaigs per portar a plaça i amb èxit el 3d9f». Solà va donar les gràcies també a la ciutadania «amb la celebració d'aquest enorme castell que també és seu».

Per la seva part, el cap de colla, Jordi Moreno, va recordar que «és molt complicat arribar a l'èxit, si bé és més difícil encara mantenir-lo». En aquest sentit va fer una crida de nou a la participació: «demanem poder portar també el 3d9f a la plaça Pius XII per la nostra diada, el proper 28 d'octubre». En declaracions a Regió7 va assenyalar que «queden 4 assaigs i la diada del proper cap de setmana a Guissona abans d'encarar la repetició del castell i volem tornar a ser tanta gent com sigui possible». El cap de colla va recordar la infinitat de vegades que s'havia treballat el castell als assaigs: «és un objectiu que vam començar fa dos anys i ha estat durant el darrer mes que hem vist viable portar-lo a plaça».

Tot seguit l'alcalde Castells va cridar els Grillats Morats, els grallers i tabalers de la colla moixiganguera, que van ser els guanyadors del primer premi de colles gralleres durant el torneig de dissabte passat. Ells van entonar el Toc de Castells mentre es descobria la lona que presidirà aquests dies la façana de l'ajuntament, amb la imatge del 3d9f capturada pel Noi de les Fotos i fotògraf oficial de la colla, Pau Corcelles.

L'acte va continuar amb un tast casteller. Els Moixiganguers van alçar dos pilars en forma d'agraïment a l'Ajuntament i els assistents per l'acte de reconeixement i, tot seguit, es va convidar tothom a seguir la celebració amb un sopar popular a l'espai d'assaig de l'entitat, les Cotxeres.