El castell de Sant Martí de Tous, que gestiona l'empresa familiar Espai Gastronomia , ha rebut més de 5.000 visites des que abans de l'estiu es va obrir com a espai per a celebracions, casaments i esdeveniments d'empresa. En aquest període ha acollit un centenar d'activitats.

Considerat Bé Cultural d'Interès Nacional per part del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les primeres referències de la fortificació medieval daten del 960.

Espai Gastronomia -que també gestiona les masies Ca n'Alzina i Can Macià, a més a més de les àrees de celebracions de l'Hotel Amèrica- es mostra esperançada per la bona resposta aconseguida en aquest primer any de vida. «De fet, és una manera de situar l'Anoia al mapa català del turisme de qualitat», apunta el gerent d'Espai Gastronomia, Carles Carol. «Més enllà dels sectors industrials tradicionals, s'ha dit que el futur de la comarca també passa per ser atractiva des del punt de vista del turisme interior. Nosaltres, des de la nostra humil experiència amb el castell de Tous, veiem que efectivament hi ha molt de recorregut. Vam fer una aposta pel patrimoni històric català, preservant-lo i posant-lo a disposició de tothom, i veiem amb satisfacció com gent de tot Catalunya i de més enllà ho està rebent amb molta il·lusió».

Carol encarna la quarta generació familiar dedicada a la restauració: des que el besavi va adquirir el bar Amèrica de la rambla Sant Isidre d'Igualada el 1945, passant per la construcció de l'actual Hotel Amèrica a tocar de l'N-II el 1956. Carol té un acord amb els propietaris del castell per obrir-lo al conjunt de la ciutadania com a espai per a celebracions. Segons els mateixos impulsors del projecte, tenir obert el castell també genera negoci a Sant Martí de Tous, sobretot en el turisme rural.

«Si la comarca disposés de diversos pols d'atracció com el castell de Tous, el conjunt del territori es posicionaria com una destinació molt a tenir en compte per part del turisme interior. Això, de retruc, dinamitzaria multitud de petits comerços i negocis que acaben sent clau per al dia a dia de molts municipis», considera Carol.