L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat congela la majoria d'impostos i taxes locals per al 2019 amb l'únic increment de l'IBI, que serà de l'1,87%. Les noves ordenances fiscals també preveuen l'increment de les bonificacions en alguns impostos com l'IBI, el d'activitats econòmiques i el de construccions.

El ple de l'Ajuntament d'Olesa va aprovar dilluns al vespre les ordenances fiscals per al 2019, que inclouen la congelació de tots els impostos i taxes municipals, excepte l'impost de béns immobles (IBI), que amb caràcter general s'apuja l'1,87%. Aquest increment suposa uns sis euros anuals de mitjana per habitatge, segons ha indicat el regidor responsable de l'àrea econòmica, Joan Segado. Un altre canvi destacat en les ordenances fiscals per al 2019 fa referència a les bonificacions previstes en diferents impostos com el d'activitats econòmiques (IAE), el de construccions o l'IBI, bonificacions que s'incrementen en tots els casos. Per a l'equip de govern, aquestes ordenances fiscals, les darreres del mandat, respecten el compromís electoral del Bloc Olesà de no incrementar els impostos locals mai per sobre de l'IPC.

Les ordenances fiscals per al 2019 s'han aprovat amb el vot favorable de Bloc Olesà i Movem Olesa i l'abstenció de la resta de grups (ERC, PSC, PDeCAT-Demòcrates i PP).

En l'IBI, la quota a pagar pel contribuent resulta de l'aplicació dels tipus de gravamen aprovat pels ajuntaments (dintre dels límits establerts) sobre la base imposable o liquidable, que acostuma a ser el valor cadastral de l'habitatge (tot i que també hi pot haver deduccions a aplicar al valor cadastral). L'equip de govern d'Olesa ha explicat que la quota resultant a pagar és normalment el valor cadastral multiplicat pel tipus de gravamen.

A Olesa, amb l'increment de l'IBI en un 1,87% amb caràcter general, el tipus de gravamen passa del 0,698% al 0,711%, modificació que, segons Joan Segado, suposa uns 6 euros de mitjana l'any per habitatge.

L'increment de l'IBI serà més elevat, del 2,3%, per a la resta d'usos, com ara per a les grans superfícies o grans empreses. Aquesta diferenciació ja es va aplicar en les ordenances fiscals d'aquest 2018 per tendir a aconseguir que en els tributs locals pagui més qui més té.

Una altra de les novetats de les ordenances fiscals per al 2019 afecta les bonificacions previstes en diferents impostos. En l'IBI, es milloren les bonificacions per a famílies nombroses amb més membres. Fins ara ja hi havia una bonificació del 50% per a les famílies amb ingressos inferiors a 4 vegades l'IPREM (Indicador públic de renda d'efectes múltiples). Per al 2019 s'amplia la bonificació a les famílies que superen aquest topall d'ingressos quan siguin famílies de més de 5 membres. Així, les famílies de 5 membres hauran de tenir ingressos inferiors a 4,5 vegades l'IPREM; per a les famílies de 6 membres el topall és 5 vegades l'IPREM; per a les famílies de 7 membres han de ser inferiors a 5,5 vegades l'IPREM; i per a les de més de 7 membres els ingressos hauran de ser inferiors a 6 vegades l'IPREM.

El regidor Joan Segado ha recordat que per a les famílies monoparentals el que fa l'Ajuntament és bonificar el 50% de l'IBI per la via de les subvencions, ja que tècnicament aquesta bonificació no es pot incloure a les ordenances fiscals. Precisament ara l'Ajuntament acaba d'aprovar les bases de la convocatòria, que s'obrirà properament.

A més a més, també en l'IBI, s'amplia la bonificació per als habitatges de protecció oficial, que ja gaudien d'una bonificació del 50% els tres primers anys. Per al 2019 s'inclou una bonificació del 30% el quart any i del 15% el cinquè i sisè any.