L'alcaldessa d'Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, ha estat citada a declarar acusada d'un suposat delicte de desobediència en el referèndum de l'1 d'octubre de fa un any. La citació de la Fiscalia General és per al divendres 26 d'octubre a 2/4 d'11 del matí. Les citacions que diferents jutges han fet a alcaldes de diferents municipis de Catalunya havien quedat aturades ara fa gairebé un any, però en alguns jutjats s'estan reactivant els processos.

Com a investigada, l'alcaldessa haurà de presentar-se acompa-nyada d'un advocat. En el cas dels alcaldes i alcaldesses citats per donar suport al referèndum de l'1 d'octubre, la defensa jurídica és a càrrec de l'Associació Catalana de Municipis, segons ha donat a conèixer ahir dimecres l'Ajuntament d'Olesa.

Les causes que depenen de Manresa, per exemple, es mantenen aturades, però alguns alcaldes, com Valentí Junyent, de Manresa, i Dionís Guiteres, de Moià, de PDeCAT i ERC, respectivament, ja van passar a declarar fa mesos. També van ser citats alcaldes cupaires, com Montserrat Venturós, de Berga, però no van acudir a la declaració.

La citació de Pilar Puimedon s'emmarca en la decisió dels fiscals catalans de decidir reactivar, el mes de setembre passat, la investigació contra els 712 alcaldes i alcaldesses que haurien donat suport al referèndum de l'1 d'octubre firmant decrets per a la cessió de locals de votació. L'origen d'aquesta investigació està en una instrucció emesa per l'aleshores fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza.

L'alcaldessa d'Olesa va remarcar ahir que afronta la citació ·amb «tranquil·litat, serenitat i la convicció que no he fet res dolent». I va afegir que, «en una democràcia, deixar que les persones s'expressin no hauria de ser susceptible de ser judicialitzat de cap de les maneres».

Segons l'alcaldessa d'Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, els ciutadans i ciutadanes d'Olesa de Montserrat «mereixien tenir aquest dret, tant els que van votar sí, com els que van votar no, com els que van votar en blanc, com els que no hi van anar a votar. En una consulta tothom hi té cabuda i la democràcia no és res més que això, el respecte a totes les maneres de pensar».