L´Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l´Ajuntament d´Igualada estan treballant plegats en la modificació puntual del Pla General d´Ordenació Urbanística per tal de crear sòl on poder construir una promoció d´habitatge protegit de lloguer. N´han avançat els detalls aquest dimecres, 24 d´octubre, el director de l´INCASÒL, Albert Civit, i l´alcalde de la capital de l´Anoia, Marc Castells.

Segons han explicat, tant la Generalitat de Catalunya com el consistori igualadí comparteixen la voluntat de donar sortida a la demanda d´habitatge protegit a Igualada i, més concretament, a la necessitat de reforçar l´oferta disponible al municipi. Per això, ambdues institucions han acordat adaptar el planejament vigent per permetre el desenvolupament de nou habitatge que respongui aquest objectiu en una parcel·la ubicada entre l´Av. Països Catalans i el c/ Joan Serra i Constansó, al barri de Les Comes. El terreny actualment no està edificat i ja és de titularitat de l´INCASÒL.

Marc Castells ha explicat que ja es treballa conjuntament en la modificació puntual del Pla General d´Odenació Urbanística d´Igualada. El terreny on es projecten els nous pisos està situat en el sector Les Comes on, ara fa uns anys, la Generalitat ja va construir dues promocions de 86 pisos protegits de lloguer. Ara mateix, l´illa ja ha assolit la densitat residencial que li corresponia inicialment. Per tant, ara cal ampliar aquesta densitat residencial en base a l´interès públic, mitjançant una modificació puntual que haurà de ser validada pel Ple Municipal i finalment aprovada per la Comissió Territorial d´Urbanisme de la Catalunya Central.

La voluntat és que totes aquestes tramitacions prèvies puguin estar enllestides a començament de l´any 2019 per, a continuació, poder iniciar els treballs de redacció del projecte executiu i les obres corresponents.

Albert Civit ha avançat les principals característiques que es projecten per aquesta promoció d´habitatge protegit. La parcel·la sobre la qual es preveu edificar té una superfície de 2.026 m2 i es preveu la construcció d´un edifici de 24 pisos, amb uns baixos accessibles des de l´Av. Països Catalans que podran ser destinats a altres usos no residencials. Tots aquests habitatges es destinaran al programa de lloguer assequible, contribuint així a donar resposta a la creixent demanda que existeix tant a Igualada com al conjunt del país.

La política de foment de l´habitatge del Govern de la Generalitat considera prioritari el donar un nou impuls al parc públic d´habitatges prioritzant el lloguer sobre la compravenda per tal de garantir en el temps el caràcter de servei públic de l´habitatge promogut per l´administració. És en aquest marc que l´INCASÒL va iniciar l´any 2017 el Programa de lloguer assequible que preveu la construcció de noves promocions de lloguer. Actualment té en preparació 9 promocions amb prop de 300 habitatges.