L'Institut Català del Sòl (Incasòl) i l'Ajuntament d'Igualada estan treballant plegats per poder crear sòl on poder construir habitatge de protecció oficial, una mesura que permetria oferir pisos a famílies a uns preus de lloguer que estiguessin a la franja baixa de l'oferta d'habitatge i amb preus regulats. Per fer-ho possible, ambdues administracions estan treballant en una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbanística.

El director de l'Incasòl, Albert Civit, i l'alcalde de la capital de l'Anoia, Marc Castells, van exposar ahir que tant la Generalitat de Catalunya com el consistori igualadí comparteixen la voluntat de donar sortida a la demanda d'habitatge protegit a Igualada i, més concretament, a la necessitat de reforçar l'oferta disponible al municipi. Ambdues institucions han acordat adaptar el planejament vigent per permetre el desenvolupament de nou habitatge que respongui a aquest objectiu en una parcel·la ubicada entre l'avinguda dels Països Catalans i el carrer de Joan Serra i Constansó, al barri de les Comes. El terreny actualment no està edificat i ja és de titularitat de l'Incasòl.

Marc Castells va explicar ahir que el terreny on es projecten els nous pisos està situat en el sector de les Comes on, ara fa uns anys, la Generalitat ja va construir dues promocions de 86 pisos protegits de lloguer. «Ara mateix, l'illa ja ha assolit la densitat residencial que li corresponia inicialment. Per tant, ara cal ampliar aquesta densitat residencial en base a l'interès públic, mitjançant una modificació puntual que haurà de ser validada pel ple municipal i finalment aprovada per la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central», segons va explicar l'alcalde.

La voluntat és que totes aquestes tramitacions prèvies puguin estar enllestides a començament de l'any 2019 per, a continuació, poder iniciar els treballs de redacció del projecte executiu i les obres corresponents.

Albert Civit va avançar les principals característiques que es projecten per a aquesta promoció d'habitatge protegit. La parcel·la sobre la qual es preveu edificar té una superfície de 2.026 m2 i es preveu la construcció d'un edifici de 24 pisos, amb uns baixos accessibles des de l'avinguda dels Països Catalans que podran ser destinats a altres usos no residencials. Tots aquests habitatges es destinaran al programa de lloguer assequible, contribuint així a donar resposta a la creixent demanda que existeix tant a Igualada com al conjunt del país.

Pisos de lloguer, la prioritat

La política de foment de l'habitatge que du a terme el Govern de la Generalitat considera primordial donar un nou impuls al parc públic d'habitatges prioritzant el lloguer sobre la compravenda per tal de garantir en el temps el caràcter de servei públic de l'habitatge promogut per l'administració. És en aquest marc que l'Incasòl va iniciar l'any 2017 el Programa de lloguer assequible que preveu la construcció de noves promocions de lloguer. Actualment té en preparació 9 promocions amb prop de 300 habitatges.