Esparreguera tindrà la primera Fira de la Passió de Catalunya. Serà una mostra que substituirà la que fins ara se celebrava amb temàtica modernista. La mostra es fa coincidir amb la festa major d'hivern (16 i 17 de febrer). L'Ajuntament i les entitats impulsores de la mostra, La Passió, Esparreguera Comerç i la Federació d'Entitats de Cultura Popular Catalana d'Esparreguera, han pres aquest acord per canviar la temàtica.

El motiu de la Fira és la Passió, la singular representació que fan els esparreguerins amb una àmplia participació popular, però l'objectiu final és fer promoció del comerç local. La nova temàtica, però, permet que la proposta d'ara reforci els vincles amb les entitats de cultura popular de la vila i, al mateix temps, permeti divulgar el patrimoni teatral i cultural d'Esparreguera.

La primera Fira de la Passió es durà a terme el cap de setmana posterior al de la celebració de Santa Eulàlia, patrona d'Esparreguera, fet que, segons el regidor de Cultura i Festes, Emmanuel Ortí, «permetrà allargar la celebració de la festa major d'hivern i potenciar les activitats de les entitats de la vila», segons ha declarat a mitjans municipals.

Aquest nou enfocament parteix de la iniciativa presentada per La Passió, Esparreguera Comerç i la Federació d'Entitats de Cultura Popular Catalana d'Esparreguera amb l'objectiu que la festa arreli més entre la població.

La Fira de la Passió serà el tret de sortida per a la nova temporada de representacions, que començaran el 10 de març, estarà ambientada en l'any 0 i inclourà la representació al carrer de diferents escenes del drama sacre.

A la plaça de l'Ajuntament es concentraran els estands dedicats a informació sobre les diferents passions i hi haurà dues activitats estrella: una cercavila que representarà l'entrada a Jerusalem i la desfilada dels Armats, els soldats romans de Tarragona. Segons Manel Roca, membre de la junta de La Passió d'Esparreguera, l'objectiu «és implicar el màxim nombre d'entitats del municipi en la fira del 16 i 17 de febrer». Per això s'està treballant en un programa que inclogui obres de teatre, projeccions de cinema relacionades amb la temàtica de Passions i visites dramatitzades a punts d'interès turístic del municipi.

Leticia Navarro, vicepresidenta d'Esparreguera Comerç, ha explicat que els comerços de la vila ajudaran en l'ambientació de la fira, decoraran aparadors, es disfressaran de l'època i trauran parada al carrer.