Igualada serà durant el 2019 l'única representant catalana triada com a Ciutat Europea de l'Esport. A l'Estat espanyol, n'hi haurà tres més: Granada, Sòria i Fuenlabrada. A Catalunya, qui també en volia el reconeixement era Reus. La Federació de Capitals i Ciutats Europees de l'Esport (ACES Europe) va comunicar ahir formalment a l'Ajuntament d'I-gualada que havia estat designada Ciutat Europea de l'Esport 2019.

L'alcalde, Marc Castells, ho va voler fer públic ahir mateix, i a les vuit del vespre va reunir una cinquantena de persones, entre representants d'entitats i esportistes, a la pista coberta d'entrenament de l'estadi d'atletisme d'Igualada i va donar a conèixer l'elecció.

Gian Francesco Luppatelli, president d'ACES Europe, entitat que fa la tria, signa la carta en la qual dona l'enhorabona a Igualada per la seva distinció ja que, afirma, implica que és un veritable exemple de ciutat que acosta l'esport a tothom i que l'utilitza com a instrument de salut, educació i respecte, que són precisament els objectius que aquesta associació considera fonamentals. A més, destaca que Igualada ha desenvolupat polítiques esportives exemplars, ha ofert bones instal·lacions, programes i activitats.

Les distincions a les noves capitals i ciutats europees per al 2019 es lliuraran en una gala que tindrà lloc al Parlament Europeu, a Brussel·les, el proper 4 de desembre. Allà rebran els seus guardons la nova Capital Europea de l'Esport, Budapest (que relleva Sofia), i també la resta de ciutats i municipis que, com Igualada, ostentaran les diferents acreditacions d'excel·lència esportiva al llarg de l'any vinent.

Igualada va iniciar la cursa per tenir aquesta distinció el 2016 amb un programa d'inversions i de millores en equipaments que va executant. La mateixa pista coberta d'entrenament d'atletisme n'és un exemble. Però també s'han introduït millores a les Comes, que l'alcalde Marc Castells va dir ahir que vol convertir en el veritable pol esportiu. Aquí, entre d'altres, s'està fent un nou pavelló esportiu, que el mateix Castells va dir que s'inaugurarà amb un partit de bàsquet femení. I també va anunciar una inversió de 400.000 euros durant el 2019 per canviar el tartan de la pista d'atletisme, que té 18 anys i, en l'estat actual, no permet que es pugui homologar per fer proves de primer nivell.

L'objectiu del govern municipal era, segons es va destacar en el moment de l'arrencada del projecte, assolir un segell internacional que reconegués la vitalitat esportiva que, des de fa dècades, caracteritza la capital de l'Anoia. Els èxits dels clubs i esportistes federats, que han sumat múltiples títols en nombroses disciplines, però també l'esport amateur, l'escolar, l'inclusiu i totes aquelles persones que practiquen activitat física en el seu dia a dia.

El mes de maig passat, coincidint amb la celebració de l'Igualada Urban Running Night Show i de l'Aerosport, es va rebre la visita del comitè avaluador d'ACES Europe per conèixer de primera mà les polítiques esportives i el potencial de la ciutat en aquest àmbit. El secretari general de l'entitat, Hugo Alonso, va destacar llavors «la feina extraordinària» que havia fet la candidatura i va valorar que la ciutat tingués «un plantejament d'esport per a tothom».

L'alcalde, Marc Castells, després d'agrair el suport d'entitats i esportistes, va destacar ahir que «Igualada ha demostrat com s'estima l'esport, com el té integrat en la vida diària com a element de foment de la salut i quin paper juga com a element integrador, educador i de transmissió de valors».