Inaugurada l'11 de maig passat al carrer del Dr. Fleming de Santa Margarida de Montbui, la mesquita del municipi anoienc i seu del Centre Islàmic de Montbui va oferir ahir una jornada de portes obertes per fer accessible a la ciutadania l'espai de culte de la comunitat àrab.

L'espai té una sala per a les pregàries, una altra on aprendre àrab i mantenir-ne el contacte, i dependències annexes per a un millor funcionament.

Durant la jornada de portes obertes, Ahmed Zeggaf, imam de la comunitat i resident a Igualada, va explicar en declaracions a aquest mitjà, alguns dels detalls de la litúrgia diària: «Preguem 5 vegades al dia, més o menys a les 2 del migdia, a dos quarts de 5 de la tarda, vora les 7 de la tarda, a les 9 del vepsre i, també, entre les 5 i les 6 de la matinada. El dia més important per a la religió musulmana és el divendres, com per als jueus el dissabte i els cristians el diumenge. Si durant la resta d'oracions durant la setmana la fem en àrab, el divendres preguem en àrab i en castellà perquè aquí és la llengua que ens permet comunicar-nos amb fidels del Pakistan o provinents de països de l'Àfrica».

Ahmed Zeggaf també va comentar que aquest estiu ha estat el primer ramadà que s'ha celebrat a la mesquita, «durant la pregària de la matinada ve més gent i al llarg dels 30 dies s'ha llegit de forma ininterrompuda l'alcorà. Ho hem fet entre 3 persones». Per a l'imam de Montbui, «venir a la mesquita ha de significar un canvi de comportament a l'exterior, respectar les normes i viure en convivència».

El president del Centre Islàmic de Montbui, Yahya Bachiri, va recordar que «l'entitat es va crear el 9 de març del 2017 i fem passes a poc a poc. Hem obert la sala on es fan cursos d'àrab, l'espai on es resa i des d'on organitzem activitats o iniciatives socials i d'integració, com l'equip de futbol sala que estem preparant». La finalitat del centre busca també ser un punt de suport a la comunitat en ocasions especials o situacions que ho requereixen, «on per exemple si una família té un pis petit i vol fer una reunió familiar gran, pot venir aquí».

Durant el matí es van poder tastar dolços i receptes típiques de la cultura àrab, com per exemple la xabàkia, que, segons la voluntària Bouchra El Adout, porta «farina, fruits secs, mel i sèsam. És un aliment molt dolç i energètic. Està present sempre pel ramadà i durant altres festes típiques».

També hi havia briuat, una pasta de full mesclada amb mel i fruits secs, el kagib gzal «fet amb farina, dàtils i fruits secs», pans dolços molt presents a les cases marroquines, com són els bagrrer o els msaman i el shlawa -que literalment vol dir dolç, segons Bouchra El Adout-, «un aliment molt dolç i típic, fet amb massa que es pot trobar al supermercat i és cuinat a casa». Durant tot el matí es va servir te amb menta acompanyat de dàtils per als assistents.

El membre de l'entitat i voluntari durant la jornada Alí Hammich va mostrar a aquest mitjà la «sala on organitzem i fem classes d'àrab a nens i nenes, homes i dones, per a totes les edats. Busquem mantenir la cultura a través de l'ense-nyament de l'àrab». La sala es troba contigua a l'espai de pregària i té una capacitat d'entre 12 i 15 places. El Centre Islàmic de Montbui es troba situat al costat de la seu de l'església evangèlica.