Fidel a les tres edicions que l'han precedit, però també a la popularitat que ha adquirit en aquest temps, la Fira de la Carbasssa de Calaf va atreure ahir, diada de Tots Sants, públic d'arreu que va omplir la plaça dels Arbres i els carrers del voltant.

Prop de 1.500 persones passejaven al migdia entre paradistes, talleristes, productors, agricultors i comerciants, alternant amb la zona de jocs per als més petits i l'espai expositor de les carbasses gegants participants al concurs.

A primera hora del matí els participants descarregaven els exemplars de fruits gegants ajudats de grues. La pesada de les carbasses va donar el primer premi a un exemplar de més de mitja tona, de Josep Maria González (Corbera d'Ebre). La segona posició va ser per a Joan Codina (Sant Feliu de Codines), amb un exemplar de 226 quilos; i la tercera per a Xavier Amades, també de Sant Feliu de Codines, que duia una carbassa de 219,5 quilos. En la categoria de l'Alta Segarra els premis van ser per a dos calafins: Àngel Soria i Josep Sotillos.

Després de la pesada de carbasses es va iniciar la fira, amb el mercat de la carbassa, artesania i productes de proximitat, tastos gastronòmics a base de la fruita reina de la festa a càrrec de restaurants locals, exposició de productes de tardor i elements decoratius deshidratats i una mostra d'artesania i art a càrrec d'artistes locals, com Núria Martí, Marisol Franco, Ramon Puigpelat i Àngel Alonso.

Entre els paradistes hi havia productors de tot Catalunya, com Esteve Palau, un cultivador de la carbassa del Ripollès, de Campdevànol i que enguany és la tercera edició que repeteix. Destacava que «la fira està molt bé, cada any la veiem més potenciada». A la seva parada es podien trobar tot tipus de carbasses: «del pelegrí, la del rebequet, portem també les carbasses espagueti, unes d'origen francès de gust excel·lent, i altres anys també portem les vermelles, amb les quals es fa el cabell d'àngel».

També exposaven artesans com el lleidatà Rafael Alegre, de Gimenells, productor que aprofita part de la pròpia collita de la carbassa del pelegrí per fer amb la closca joiers i caixetes. «Les deixem assecar durant un any i les comencem a treballar. Les tallem, les pintem, en fem els acabats i les venem. I duren tota la vida, són resistents com la fusta».

Provinent de Barcelona, Elena Benzal, florista de professió, mostrava a la fira elements decoratius de roba i deshidratats que exposava com penjolls per a la llar, fets amb carbassa seca, fulla d'eucaliptus, pebrot, taronja o fulles de roure, entre altres peces i elements artesanals.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Calaf, Jordi Fitó, destacava que en entrar al consistori, el 2015, «vam decidir triar i potenciar tres fires, l'EcoFira que fem a l'abril, l'AgroFira que just vam celebrar el setembre passat i la Fira de la Carbassa. Per a aquesta quarta edició s'han potenciat les activitats familiars que ja vam incloure l'any passat i els tastos gastronòmics amb la participació de restauradors locals».

Per la seva part la regidora de Festes del consistori calafí, Montserrat Mases, definia algunes de les línies per a l'arrelament en el calendari d'aquestes propostes: «ens interessa construir una fira on, si el producte central és la carbassa, tot vagi d'acord amb el producte. Estem contents del fet que vingui públic, sí, però nosaltres ens mirem les cares de la gent que visita la fira, que la visqui de forma alegre. És el que ens indica que la gent s'ho passa bé i que pot ser que l'any següent torni. Busquem que la fira pugui créixer dins la seva temàtica».