L'Ajuntament d'Igualada desenvoluparà la darrera fase de restauració de l'edifici centenari de l'escorxador. La intervenció suposarà una despesa entre administracions de 330.000 euros. Ho farà en el marc de l'Any Europeu del Patrimoni, l'acció de govern de la Diputació de Barcelona, en la qual es preveu aportar als consistoris provincials més de 23 milions d'euros a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Per mitjà d'aquestes ajudes Igualada cobrirà el 66% del cost de la restauració de l'antic escorxador.

Ara mateix, ja estan restaurats la majoria d'elements del conjunt, com les casetes que hi ha a banda i banda de l'accés principal, la nau central amb les seves estructures annexes i també el pati sud. Restava, però, recuperar el pati nord amb les seves edificacions corresponents, que és l'acció que ara es durà a terme.

Les actuacions se centraran per tant en la zona nord de l'edifici, la part que antigament es dedicava a escorxar, analitzar el bestiar i emmagatzemar-ne els excedents. El terra s'anivellarà, es pavimentarà i tot l'exterior s'arbrarà.

Es restaurarà la façana d'acord amb l'estil arquitectònic, es refarà el pas cobert amb sostre de bigues de ferro, també amb voltes de rajola i es reconstruirà la porxada. Tant el pati, el pas cobert i les sales com el recinte porxat s'il·luminaran.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va destacar que la voluntat del govern és «consolidar-lo com el recinte referència a Igualada pel que fa a la celebració d'esdeveniments; un espai pràctic i funcional amb un valor històric i un atractiu indiscutibles, que pugui rebre de manera eficient diferents fires i esdeveniments que anualment acull la ciutat».

Un edifici de principi del XX

L'edifici modernista de l'Escorxador d'Igualada va ser projectat pels arquitectes Isidre Gili i Moncunill i Pau Salvat i Espasa i va ser inaugurat durant la festa major del 1905.

Ubicat a l'interior d'un pati de 1.3250 m2, la planta de l'edifici està orientada d'est a oest i, en forma de creu, neixen de la nau central dos laterals que s'allarguen de nord a sud.

La façana mostra una alineació de finestres esglaonades separades per pilars de maó, element principal de la construcció de tombant de segle XX, juntament amb el mosaic de pedra que també decora columnes i portalades que donen accés als patis laterals.

S'hi feia la matança de porcs i bous i les estances annexes eren usades com a estables, magatzems per dipositar-hi les pells, sala veterinària i sala per a les autòpsies. La ubicació en un punt elevat, obert al camp i l'antic camí de ronda de 12 m d'amplada que l'envoltava en permetia una ventilació òptima i n'assegurava l'accés.

L'edifici està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local des del 16 de març del 2005.

Ajuts per al patrimoni

Coincidint amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural, que se celebra enguany, la Diputació de Barcelona destina 23,5 milions d'euros a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació, mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d'edificis monumentals i jaciments arqueològics.

Aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en actuacions del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local.

A la comarca de l'Anoia, a banda d'aquesta actuació a l'Escorxador d'Igualada, són previstes, entre d'altres, intervencions al Molí d'Albarells d'Argençola, la restauració de la Casa Felip i Les Botigues de la plaça Gran a Calaf, la restauració de l'església de la Santa Fe a Calonge de Segarra, millores al Museu Molí Paperer de Capellades, obres de restauració i consolidació al castell de Sant Esteve de Castellfollit de Riubregós i també al castell de Castellolí, l'avantprojecte de restauració del mural gòtic de l'església de Santa Maria del Bruc i la rehabilitació de l'Edifici del Rellotge als Hostalets de Pierola.

També dins d'aquest mateix programa s'inclouen la consolidació de les restes de l'ermita de Sant Ermengol i de les restes ibèriques i romanes als Prats de Rei, dues intervencions al castell de Jorba, la restauració de l'ermita de Sant Antoni i l'adequació del jaciment ibèric de Castellar a la Llacuna i adequacions a l'església de Santa Maria de Montmaneu.

Altres actuacions previstes són les millores a la capella de Sant Macari de Rubió, millores a l'església parroquial de Sant Martí de Tous, l'adequació per l'obertura al públic del castell de Boixadors a Sant Pere Sallavinera, intervencions al castell de la Tossa a Santa Margarida de Montbui, al castell de Santa Maria de Miralles i al castell a Segur de Veciana i adequacions exteriors a Can Muscons de Vilanova del Camí.

En total, aquest programa de la Diputació de Barcelona dona suport econòmic a 201 actuacions de les dotze comarques de la demarcació, i ofereix suport als ajuntaments amb la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local, per tal de poder-lo usar o millorar-ne l'ús actual.