La Secretaria Permanent del Programa Ciutats Amigues de la Infància d´UNICEF, ha reconegut l´Ajuntament de Martorell com a Ciutat Amiga de la Infància, en el marc de la VIII Convocatòria 2018-2022. La distinció posa en valor la tasca de l'Ajuntament, en coordinació amb les entitats locals i amb els nens i nenes, per liderar el procés d'implementació de polítiques i mesures que milloren el benestar de la infància i adolescència en el municipi.

L´alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha subratllat: que "aquest és un reconeixement al compromís amb els infants que fa anys tenim des de l´Ajuntament, i alhora un impuls per continuar treballant. I la millor manera de fer-ho és defensant els seus drets i la seva participació en la vida del municipi, així com creant entorns més amables i habitables".

Un exemple de les iniciatives que es porten a terme en aquest sentit és la constitució del Consell d´Infants, a través del qual els nens tenen veu i vot en els pressupostos participatius del municipi. L´Ajuntament va reservar, les dues edicions anteriors, un 20 % d´aquests comptes a les propostes que decideixen els més petits, mentre que pel 2019, la partida serà del 25%.

També és molt significatiu el treball conjunt que el Govern municipal fa amb les escoles. L´alcalde va a veure periòdicament els alumnes als centres educatius i els infants visiten la sala de plens, on exposen les seves propostes. Es potencia molt el treball amb les famílies i es dediquen molts recursos als espais urbans dedicats a la infància: Martorell, que té prop de 28.000 habitants, compta amb 63 parcs infantils.

L´alcalde també ha apuntat que aquest reconeixement suposarà "dedicar més esforços als infants que més ho necessitin, amb noves i millors estratègies". La regidora d´Ensenyament de Martorell, Núria Canal, s´ha mostrat molt satisfeta del reconeixement i ha manifesta que "valorem molt positivament aquest reconeixement. Això vol dir que Martorell creu i potencia el paper de la infància a casa nostra. Vol dir que tenim un pla local d'infància amb uns objectius, uns indicadors i uns valors amb què treballem i creiem. Aquesta certificació el que fa és reconèixer aquest treball i aquesta manera de fer de Martorell vers la seva infància".

Canal ha destacat els eixos principals de la seva regidoria: "Promoure actituds i hàbits saludables en els infants i les seves famílies, fomentar l'educació en valors, potenciar i facilitar la relació entre les famílies, els centres educatius i el seu entorn, i promoure la igualtat en l'accés a l'educació i també a les activitats extraescolars, ja siguin de lleure, esport o idiomes". L´Acte de lliurament dels guardons serà el proper 27 de novembre.

El Programa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera UNICEF Comitè Espanyol des de l´any 2002 en aliança amb el Ministeri de Salut, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l´Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l´Adolescència -IUNDIA-, busca contribuir a millorar les condicions de vida dels infants i adolescents mitjançant la promoció i la implementació de polítiques municipals que garanteixin el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets.