L'Ajuntament d'Igualada ha atorgat el Premi d’Honor Ciutat d’Igualada, ex aequo, a Josep M. Torras i Ribé, historiador, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, i Pere Pascual i Domènech, també historiador en l’àmbit econòmic i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, actualment membre del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI). Aquest premi vol ser un reconeixement a tota una vida de dedicació d’aquelles persones fortament vinculades al batec cultural o de qualsevol dels àmbits socials, intel·lectuals o educatius de la ciutat; un moment perquè l’Ajuntament i la ciutat els transmetin el seu agraïment. La distinció s'atorgarà en la cala dels Premis Ciutat d'Igualada, que se celebra diumenge al Teatre Municipal l’Ateneu, a les 2/4 de 12.

A part dels dos premis d'honor, tambe s'atorgaran els premis d’Art Digital Jaume Graells, de Composició Musical Paquita Madriguera, de Compromís Social i Cívic Mossèn Còdol, de Disseny Gaspar Camps, de Fotografia Procopi Llucià, de Poesia Joan Llacuna, i de recerca Dr. Joan Mercader.

Pel que fa a les novetats, segons ha avançat aquest dimecres el regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, el Premi de Composició Musical compta aquest any amb un canvi substancial de les bases, deixant el conjunt instrumental per centrar-se en els àmbits que la pianista, compositora i intèrpret Paquita Madriguera va conrear durant la seva carrera musical: piano o guitarra solistes, veu amb piano o guitarra, trio de veu piano i guitarra. Això facilitarà l’estrena de la proposta guanyadora el mateix dia de l’acte.

Es farà un recordatori pòstum al desaparegut Francesc Valls Junyent (1966-2017), professor titular d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona. Va néixer a Igualada, però sempre va estar arrelat i va viure al seu poble: Els Hostalets de Pierola. La seva relació amb Igualada va ser continuada i intensa, ja que va estudiar secundària a l'IES Pere Vives Vich i, al llarg de la seva vida professional, va estar sempre vinculat al CECI. Va esdevenir un membre actiu i col·laborador incansable amb el departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament d'Igualada, com a mantenidor de les bases del premi de Recerca Dr. Joan Mercader i del premi d’Investigació Jaume Caresmar i les seves publicacions. També es recordarà la persona de Jordi Mateu Lliró (1937-2018), activista cultural sempre molt vinculat a entitats i moviments relacionats amb la natura, el patrimoni, l'excursionisme i la cultura. Va ser un dels impulsors de l'escoltisme a Igualada i, amb quinze anys, va començar a seguir Miquel Ball quan, amb l'ajuda de Mossèn Còdol, va fundar l'agrupament Escolta Jaume Caresmar a mitjan segle passat. En l’àmbit de l’educació, va estar sempre molt lligat a l’Escola Mowgli, on durant quaranta anys va encarnar el personatge de l’Home del Bosc, tota una innovació pedagògica pensada per difondre de manera lúdica el coneixement i l’amor a la natura. També va fundar l’Aula de Natura de l’Anoia per promoure entre les escoles sortides al Mas del Tronc, al Molí de la Roda o a La Tossa i fer descobrir als infants la natura i la història de la comarca. En l'àmbit cultural, va ser un dels impulsors, a principis dels anys seixanta, en ple franquisme, del grup anoienc d'Òmnium Cultural i va participar en l’organització dels primers cursos de català clandestins. Va estar molt en contacte amb la Catalunya Nord i va ser un dels artífexs de la recuperació de la Festa de Sant Joan, amb l’arribada de la Flama del Canigó a la capital de l’Anoia.

El darrer reconeixement personal de la gala d’aquest diumenge serà el Premi de Compromís Social i Cívic Mossèn Còdol, que enguany distingirà la Fundació Educació Solidària, fundada ara fa vint anys amb la finalitat de donar suport a projectes educatius arreu del món, i a un dels seus impulsors, el pare escolapi Manel Bagunyà, nascut el 1939, amb una llarga trajectòria educativa i un fort arrelament a Igualada des de l’any 2007.

Durant l’acte hi haurà diverses actuacions de la Companyia Jove de Dansa dell'ARTE i l’espectacle Champagne, que recull tres actuacions vinculades als grans musicals de la historia de Brodway, amb els millors moments de Sweet Charity, Cabaret i Chicago. La presentació de la gala anirà a càrrec de Quim Morales, periodista, guionista, locutor de ràdio a RAC1 i presentador de televisió.

Increment de treballs presentats

Pel que fa a la participació, enguany hi ha hagut un total de 137 candidatures als premis, 6 més que l’any 2017, distribuïdes entre les diferents convocatòries d’aquesta edició.

Destaquen, com els premis amb més participació, el premi de Poesia Joan Llacuna, que enguany representa el 51% de les obres a concurs, havent experimentat un creixement exponencial i passant de 15 obres a 70. El segueixen en volum d’obres a concurs el de Fotografia Procopi Llucià, amb el 26% i el premi d’Art Digital Jaume Graells, amb un 13% del total.

En paral·lel al lliurament dels premis, a La Sala Municipal d’Exposicions es podrà visitar, del 16 de novembre al 9 de desembre, una exposició amb una selecció de les obres presentades precisament al premi de Fotografia Procopi Llucià.