El Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada va fer gairebé un ple a la platea ahir per celebrar l'entrega de la 23a edició dels premis Ciutat d'Igualada. Un acte en què no va faltar cap component: música, dansa, homenatges, records, emotivitat, humor i molts reconeixements.

La gala va donar el tret de sortida a dos quarts de 12 amb l'actuació de la companyia jove de dansa dell'ARTE, que va amenitzar l'entrega de premis amb un total de tres actuacions. Presentant l'acte, el periodista Quim Morales va donar el toc d'humor a l'esdeveniment. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va aprofitar l'esdeveniment per fer dos anuncis. D'una banda, va explicar que l'Ajuntament està fent els tràmits per tal de poder disposar d'un auditori a la ciutat i, d'altra banda, va anunciar que Igualada es posa el repte de ser reconeguda com a Capital de la Cultura Catalana els propers anys.

Pel que fa als premis, en primer lloc es va fer entrega del premi de composició musical Paquita Madriguera, un premi que ha renovat les seves bases per centrar-se en obres compostes per a piano o guitarra solista, veu amb piano o guitarra, o trio de veu piano i guitarra. El guardonat va ser el manresà Gerard López amb l'obra per a piano Aforismes, un homenatge a la música russa que va interpretar en directe.

Un altre dels premis més esperats va ser el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada, un guardó que es va entregar per primera vegada en l'edició passada i que s'ha volgut consolidar amb el reconeixement ex aequo a dues personalitats destacades en l'àmbit cultural i, especialment, per la seva implicació en la transmissió del coneixement de la història: Josep M. Torras i Ribé, historiador i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona; i Pere Pascual i Domènech, també historiador en l'àmbit econòmic i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, actualment membre del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI).

Pel que fa a la resta de categories, el premi de disseny Gaspar Camps va ser per a Olya Dubovik i pel seu treball de complements de moda en pell. Per la seva banda, el premi d'art digital Jaume Graells va recaure en l'artista argentí Eduardo Argañaras, amb l'obra Él me aplasta. Yo aplasto. Nos aplastamos. En aquesta categoria es va atorgar també un accèssit a Daniel Ramos, amb l'obra Ablació, i hi va haver una menció a Eugènia Margarit pel seu treball Igualada.

En la categoria de poesia Joan Llacuna es va reconèixer el poemari Mil vides del montblanquí Josep Civit Mateu, un dels guardons més disputats, ja que ha aglutinat el 51% del total de les obres presentades. Pel que fa al premi fotografia Procopi Llucià, es va atorgar a Diego Pedra pel seu treball Boira, i el segon premi va ser per a Yolanda Luque amb la col·lecció Llibertat d'expressió. Totes les obres presentades en aquesta categoria es podran veure a la sala d'exposicions municipal i, a més a més, l'obra del guanyador es podrà veure en el proper FineArt.

L'igualadí Marc Talavera es va endur el premi de recerca Dr. Joan Mercader, amb un treball sobre les transformacions socioculturals i socioeconòmiques a l'Anoia a través de la relació de les persones amb plantes, un guardó que va anar acompanyat d'una dotació de 5.000 euros, la més generosa de totes les categories. Finalment, el premi al compromís social i cívic va ser per al pare escolapi Manel Bagunyà i, especialment, pel projecte Fundació Escola Solidària, del qual ell mateix va promoure la fundació de la seu a Igualada.

El punt emotiu de la gala el va posar l'homenatge i recordatori pòstum a dues persones estretament vinculades a l'àmbit cultural igualadí, Francesc Valls Junyent i Jordi Mateu Lliró.