El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, van lliurar ahir a la tarda els Guardons del Turisme de Catalunya 2018, un dels quals va ser per a l'Ajuntament de Calaf i la seva proposta de recuperar amb finalitats turístiques les botigues que fa unes dècades omplien la plaça Gran d'aquesta població. L'acte va tenir lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat davant d'uns 300 professionals del sector del turisme.

Jordi Badia, alcalde de Calaf, i Montserrat Mases, regidora de Promoció Econòmica i Turisme, van rebre la distinció. Badia explicava, just després d'acabar l'acte, que el premi «serà un estímul més per donar a conèixer la proposta», tot i que assenyalava «que fins ara ja va molt bé pel que fa a visites». Més de 2.000 persones han visitat les botigues de la plaça Gran de Calaf des que el conjunt de vells comerços es va posar en marxa el passat mes d'abril.

Badia va explicar que el projecte, que actualment té set espais recuperats, està cridat a créixer en un futur. De fet, la previsió del Govern per al 2019 era poder obrir dues botigues més. La setmana passada, però, els dos grups de l'oposició van votar contra la proposta de pressupost del Govern i ara és una mica més complicat trobar el finançament per poder obrir les botigues museu recuperades. L'alcalde ha explicat que, en un cas, el procés pot ser que es faci perquè se centra només en la recuperació de l'espai. En l'altre, però, és més complicat perquè l'Ajuntament contemplava la possibilitat de comprar l'edifici on hi ha l'establiment a recuperar.

A hores d'ara, el conjunt de les botigues recuperades, aquests petits museus de la història del comerç de la postguerra, obre els dissabtes i diumenge, i entre setmana amb visites concertades. A recollir el premi de la Generalitat hi van acudir l'alcalde i la regidora, acompanyats de diversos membres del Govern, d'alguns tècnics municipals, i els responsables de Catpatrimoni, que ha estat l'empresa que ha dut a terme el procés de recuperació de les botigues.

Amb aquests guardons, la Generalitat reconeix cada any la feina del sector turístic català i la seva contribució perquè Catalu-nya sigui una destinació turística referent a escala internacional. Enguany, el jurat, format pels components del Consell de la Taula de Turisme, ha determinat que els guardonats siguin: l'Ajuntament de Calaf pel projecte «Les botigues de la plaça Gran, un tresor recuperat», en la categoria d'innovació en accions promocionals i comercialització. En la proposta de premi, els jutrat destaca que «'Les botigues de la plaça Gran de Calaf' és un projecte turístic singular que recupera l'antic comerç de la plaça porxada en forma de museu».

La plaça Gran de Calaf era la plaça del popular mercat d'aquesta pobalció des del 1226. Era el centre neuràlgic del comerç de la vila i del territori. Els anys 50 del segle passat, però, el mercat va canviar d'ubicació, fet que va provocar que a poc a poc les botigues anessin tancant o traslladant-se. Les visites guiades ajuden a donar a conèixer l'antic comerç de la plaça, i donen l'opció d'entrar a les set botigues recuperades i museïtzades.

També es va premiar l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès pel projecte «El camí del Vi», en la categoria de millor experiència turística, i Estela Mariné pel projecte de recerca centrat en la imatge i la identitat de la Catalunya turística, en la categoria de millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic. Mariné té un extens currículum i estudis sobre les marques turístiques catalanes en congressos nacionals i internacionals, i ha publicat els resultats a revistes i llibres científics de prestigi.

Associació Marques de Pastor (Pallars) es va endur el premi en la categoria de turisme responsable. L'associació Marques de Pastor està formada per sis cases rurals i una agència de viatges, que treballen plegats per crear productes turístics responsables al Pallars. D'entre els seus principals objectius, destaquen la recuperació del patrimoni històric i etnogràfic relacionat amb la vida dels pastors, donar valor als antics camins utilitzats pels pastors, fomentar les economies locals i crear activitat econòmica i turística que fomenti el coneixement d'aquests valors. L'any 2012 van crear el Cinquè Llac i enguany han iniciat el projecte «Gratitud», per reforçar els vincles entre residents i visitants amb propostes de protecció de la natura i de recuperació de patrimoni.

El jurat va destacar també altres projectes que han resultat finalistes: en l'apartat de millor experiència turística, Ajuntament de la Vall d'en Bas pel projecte «Bas de Màgia»; en innovació en accions promocionals i comercialització, Serhs Tourism pel projecte dedicat al cicloturisme (Pineda de Mar); i en la de millor projecte de coneixement i recerca referida al sector turístic, l'Associació de Recerca i Difusió del Patrimoni Històric de la Noguera (Camarasa). També ha estat finalista en turisme responsable el Consorci de les Vies Verdes de Girona, per l'adequació de dos trams de la via verda per a persones cegues i amb deficiències de visió.