Consell comarcal de l'Anoia, Masquefa i Piera presentaran una al·legació conjunta contra el projecte d'ampliació de l'abocador de can Mata, que es troba al poble veí dels Hostalets de Pierola. No volen el creixement proposat, perquè consideren que l'actual abocador ja fa prou temps que està obert, i creuen que el que es fa es encobrir un creixement que "és com fer un abocador nou". Els dos alcaldes consideren que el futur de can Mata passa per la clausura i no pas per una amplicació.

El president del Consell Comarcal de l'Anoia i alcalde de Masquefa Xavier Boquete i l'alcalde de Piera Jordi Madrid han exposat publicament a a la Sala d'Actes del Centre Tecnològic de Masquefa les al·legacions que presentaran. Aquest dimecres, l'Ajuntament de Masquefa ha convocat un ple extraordinari per aprovar les al·legacions presentades per Masquefa dins del tràmit d'informació pública de l'expedient de modificació substancial de l'autorització ambiental atorgada a Cespa, Gestions de Residus SA relativa al dipòsit controlat de residus de Can Mata, al terme municipal dels Hostalets de Pierola. En la mateixa sessió es tracten les accions judicials a emprendre contra l'Ajuntment dels Hostalets i una moció demanant la clausura de l'abocador pels greus impactes ambientals de l'actuació. Masquefa considra que es posa en perill el paisatge, les aigües subterrànies de la zona que es podrien contaminar, asseguren que hi haura males olors i que també s'afecta la fauna i la flora de l'indret.

Es dóna el fet, segons van explicar ahir els dos alcaldes, que la zona de l'abocador de Can Mata ocupa un punt orogràfic que és una torrentera, un lloc per a la recaptació d'aigua per l'aquífer. L'alcalde Masquefa i president del consell , Xavier Boquete ha assegurat que «A Masquefa superem el 10% de volum d'olors en l'aire emesos per l'abocador de Can Mata a Masquefa. Una xifra superior a la permesa segons la norma alemanya». Boquete ha ennumerat un seguit d'irregularitats, com per exemple, qu «l'ampliació es basa en un estudi d'olors del 2008, on es diu que l'entorn no rep una dispersió d'olors perceptible. I això és negar l'evidència». L'alcalde masquefí també ha dit que «la comissió de seguiment d'Hostalets de Pierola va deixar de convocar-se el març del 2017, mentre que l'inici del tramitat de CESPA per a l'ampliació es fa el maig del 2017».

Els representants públics consideren que dir ampliació substancial al que consideren una nova instal·lació sencera és un eufemisme. El president del Consell Comarcal ha subratllat també que «les activitats han de tenir un recolzament administratiu i l'abocador de 4'5M m3 no ha passat pel cedaç administratiu de la Oficina Tècnica d'Avaluació Ambiental» (OTA). El alcaldes consideren que «falten 5 anys per emplenar la fase inicial, segons fonts de l'empresa gestora, i el que cal és posar data d'acabament i no pas de continuitat».

«Degut a incendis repetitius i olors -ha recordat Boquete-, l'ajuntament de Masquefa sempre ha rebut la mateixa resposta d'Hostalets de Pierola, silenci». Boquete ha sentenciat que «no volem més instal·lacions d'aquest tipus».

Per la seva part, l'alcalde de Piera, Jordi Madrid, ha comentat que les al·legacions a l'ampliació de l'abocador no es fan contra ningú, sinó a favor de la gent i «en defensa dels municipis que han sotasignat el prec i també, en defensa dels ciutadans i de l'ajuntament d'Hostalets».

Madrid ha assenyalat que «l'acció suposarà 25 o 30 anys més de recollir deixalles de tota Catalunya. No s'adapta a cap normativa oficial». Finalment, els representants dels consorcis de Masquefa i Piera han recordat que en el consorci de l'abocador sempre hi ha mancat el Consell Comarcal. Una anomalia que no es troba en cap altre consorci d'aquestes característiques.

Tècnis de l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola s'han limitat a dir que fins ara no han rebut cap al·legació al projecte i que no es pronunciaran si no tenen els documents de les al·legacions.