Enric Conill, arquitecte i actualment regidor per ERC a l'Ajuntament d'Igualada, és el candidat dels republicans per a les eleccions municipals del 2019. Arriba al lideratge de la llista amb la voluntat de reblar el canvi que es va iniciar a ERC ara fa quatre anys. Els resultats, aleshores, comparant amb la majoria absoluta de la llista de l'actual alcalde, Marc Castells (PDeCAT), van ser moderats. Conill confia a millorar-los.

Professionalment treballa d'arquitecte a Igualada, amb despatx propi. Té 37 anys, parella i tres fills. Amant del futbol, encara corre darrere la pilota amb els veterans de l'Igualada. De jove, com tants igualadins, havia estat del cau, i és un amant de l'esport de munta-nya.

Vostè és una nova baula en el procés per fer una ERC

Hem fet una transició natural amb el candidat que hi havia, Josep Maria Palau, i jo encapçalo el repte del grup, que és continuar el treball d'oposició fins a les eleccions i liderar la idea que hem estat treballant. Creiem que la ciutat ha quedat estancada i hi volen aportar noves idees.

Estancada en què?

És una mica general. Des de la configuració urbanística de la ciutat, des el seu model productiu, execució de polítiques municipals que són repetitives en el temps, en l'àmbit de les tecnologies...

L'actual govern de Marc Castells

Crec que sí. És vital. A les eleccions del 2015 tots els grups ho van demanar. No s'ha fet, creiem que per manca d'ambició política. Cal encarar-ho i fer-ho amb voluntat de transformació.

I com es fa?

Donaria per moltes entrevistes [somriu]. Ha de ser un pla que respongui a la modernització que reclama la ciutat. Que ens permeti posar-nos al dia en temes d'habittatge, per fer habitatges socials i nous models d'habitatge; un POUM que ens permeti que la ciutat faci un pas endavant en mobilitat, que ens permeti una ciutat en què es generin noves centralitats i que no només tingui un centre a la part del centre històric; que ens permeti millorar la connexió amb la Conca, que ens obre a l'exterior. L'actual és un POUM dels anys 80 que és evident que no s'adequa a la ciutat d'avui.

El barri del Rec

El Rec és el tema que el govern muncipal actual ha fet servir per no encarar la redacció del pla. El Rec és una peça més, que per magnitud i per ser un nucli fabril històric té singularitat, però ens equivocaríem si només penséssim en el Rec.

Però vostè, quina solució té per al Rec, per al seu encaix a la ciutat des del punt de vista urbanístic?

La nostra visió és que és una oportunitat. Tenim un element singular que ens diferencia. El Rec és singular i sobretot per la seva xarxa de carrers, que ens ha de servir d'excusa per a la modernitat. Un dels arguments és el binomi TIC i Rec. Creiem que aquesta és una aposta de futur.

Per tant, al Rec vostè hi veu una transformació dels espais actuals en empreses de serveis?

S'ha de mantenir el que tenim obert en aquests moments, fins i tot les adoberies, però hem d'encarar la transformació.

Més en l'àmbit industrial que no pas per fer-hi habitatge?

No l'excloc. La gran singularitat és la seva tipologia de trama urbanana i això és el que no ens podem deixar perdre. Els usos han de compaginar activitats.

Em parla d'un estancament de la ciutat i si d'alguna cosa presumeix l'actual alcalde és que la ciutat va ara millor que abans atenent als indicadors d'indústria, d'atur...

Productivament Igualada ha viscut del tèxtil i la pell. Els hem de mantenir, però no podem basar tota la nostra producció en aquests sectors. No poden ser l'única aposta. Un evolució vol dir enganxar-se a la quarta revolució. Creiem que la diversificació ens pot donar un plus de qualitat.

En aquesta precampanya ha sorgit un factor nou a Igualada: el candidat Jordi Cuadras. Aquest periodista diu que s'incorpora a la política i que vol fer una unió de les esquerres rememorant els governs de progrés de l'etapa Aymamí. ERC s'hi veu?

En aquests moments, la nostra voluntat és clara. ERC té un candidat, un projecte, i tenim clar que l'alternativa a Igualada passa perquè siguem alternativa. Per la resta, quan es vagi definint o se'ns convoqui ja ho veurem. Portem un projecte, un discurs i una alternativa treballada.

Veig que taxativament no el descarta.

No se'ns ha plantejat. Ni ens hem vist.

Però vostè seria més partidari de fer un eix nacionalista per al govern i un eix progressista?

És que no ens ho hem plantejat. Som aquí per fer un projecte per a Igualada. Projecte que treballem al grup municipal. De l'eix nacional ningú en pot defugir perquè hi serà, però no és la prioritat.

Quin seria un bon resultat per a Enric Conill?

Ara no parlem de bons o mals resultats. Ara estem preocupats perquè tants ciutadans com puguem vegin que Igualada necessitat una alternativa. Això és el que plantejarem.

D'ERC d'Igualada es diu que està per sota de les capacitats de la formació?

Igualada és una societat diversa, com totes. Un projecte com el nostre no és en clau de les expectatives generals, sinó local. Cada ciutat té les seves dinàmiques històriques.