Els municipis de Masquefa i Piera, juntament amb el Consell Comarcal de l'Anoia, presentaran una al·legació conjunta contra el projecte d'ampliació de l'abocador de Can Mata, que es troba al poble veí dels Hostalets de Pierola. Els alcaldes de les poblacions anoienques consideren que l'actual abocador ja fa prou temps que està obert, i demanen que es clausuri en comptes d'ampliar-l0.

El president del Consell Comarcal de l'Anoia i alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i l'alcalde de Piera, Jordi Madrid, van exposar públicament a la sala d'actes del Centre Tecnològic de Masquefa les al·legacions que presentaran.

Ahir, dimecres, l'Ajuntament de Masquefa va convocar un ple extraordinari per aprovar les al·legacions presentades pel mateix municipi per l'autorització ambiental atorgada a Cespa, Gestions de Residus SA relativa al dipòsit controlat de residus de Can Mata, al terme municipal dels Hostalets de Pierola. En la mateixa sessió es van tractar les accions judicials a emprendre contra l'Ajuntament dels Hostalets i una moció demanant la clausura de l'abocador pel greu impacte ambiental de l'actuació. Masquefa considera que es posa en perill el paisatge, les aigües subterrànies de la zona, que es podrien contaminar, i assegura que hi ha males olors i que també s'afecta la fauna i la flora de l'indret. De fet, segons van explicar dimarts tots dos alcaldes, la zona de l'abocador de Can Mata ocupa un punt orogràfic que és una torrentera, un lloc per a la recaptació d'aigua per l'aqüífer.

L'alcalde de Masquefa i president del consell , Xavier Boquete, va assegurar que «a Masquefa superem el 10% de volum d'olors en l'aire emeses per l'abocador de Can Mata. Una xifra superior a la permesa segons la norma alemanya». Boquete va enumerar un seguit d'irregularitats, com per exemple, que «l'ampliació es basa en un estudi d'olors del 2008, on es diu que l'entorn no rep una dispersió d'olors perceptible. I això és negar l'evidència».

D'altra banda, el batlle de Masquefa va lamentar l'actitud del municipi al qual pertany l'abocador: «Quan hi ha hagut incendis repetitius i olors, l'Ajuntament de Masquefa sempre ha rebut la mateixa resposta dels Hostalets de Pierola, silenci». Boquete ha sentenciat que «no volem més instal-lacions d'aquest tipus». Els representants públics creuen que dir ampliació substancial al que consideren una nova instal·lació sencera és un eufemisme. El president del Consell Comarcal va subratllar també que «les activitats han de tenir un suport administratiu i l'abocador de 4,5 milions de m3 no ha passat pel pedaç administratiu de l'Oficina Tècnica d'Avaluació Ambiental» (OTA).

Per la seva banda, l'alcalde de Piera, Jordi Madrid, va comentar que les al·legacions a l'ampliació de l'abocador no es fan contra ningú, sinó a favor de la gent i «en defensa dels municipis que han sotasignat el prec i també, en defensa dels ciutadans i de l'Ajuntament dels Hostalets». Madrid va assenyalar que «l'acció suposarà 25 o 30 anys més de recollir deixalles de tot Catalunya. No s'adapta a cap normativa oficial».

Finalment, els representants dels consorcis de Masquefa i Piera van recordar que a l'ens de l'abocador sempre hi ha mancat el Consell Comarcal. Una anomalia que no es troba en cap altre consorci d'aquestes característiques. Per la seva banda, els tècnics de l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola s'han limitat a dir que fins ara no han rebut cap al·legació al projecte i que no es pronunciaran fins que no rebin els documents de les al·legacions.