Arqueòlegs de l'IPHES han localitzat, en els dos tallers de sílex que hi ha als jaciments de la Guinardera i la Guinardera nord, a Sant Martí de Tous (Anoia), més de 700 artefactes lítics que mostren la utilització d'aquesta matèria primera per confeccionar eines des del paleolític inferior i mitjà, fins a la prehistòria recent i èpoques històriques com l'elaboració de pedres de fusell. Es tracta de la primera excavació que l'IPHES ha dut a terme al jaciment de la Guinardera. Segons els arqueòlegs, la gran quantitat d'afloraments de sílex que s'hi ha localitzat han convertit aquest jaciment en un punt natural de primer ordre com a àrea d'explotació d'aquesta matèria primera a la Catalunya Central.

En el treball de camp de Sant Martí de Tous hi ha, participat una quinzena d'arqueòlegs de l'IPHES, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Girona (UdG), així com estudiants d'arqueologia provinents del Màster en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV i del Grau d'Antropologia i Evolució Humana de la UOC-URV.

Segons els codirectors de l'excavació, Josep Vallverdú i Bruno Gómez, "aquestes troballes venen a confirmar el municipi de Sant Martí de Tous com un punt únic per a totes aquelles comunitats que feien del sílex la seva matèria primera dins de la seva cultura material".

El projecte ha estat possible gràcies al conveni que mantenen l'Ajuntament de Sant Martí de Tous i l'IPHES, i s'ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Amics de Tous. A més, aquet projecte té el cofinançament de la Generalitat de Catalunya.