El departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt han signat un acord per a la millora de la gestió i la promoció del castell de Claramunt. L'acord, segons han explicat les parts implicades, «és el resultat del procés de col·laboració que mantenen les dues institucions amb l'objectiu d'adoptar un model de proximitat que permeti fer una gestió més eficient del recursos».

L'alcalde de la Pobla de Claramunt, Santi Broch, i el director de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, van signar ahir un acord a través del qual es comprometen a col·laborar «per millorar la gestió compartida del castell de Claramunt i ampliar les accions de promoció del conjunt monumental».

Entre les actuacions que preveu l'acord destaquen les mesures encaminades a millorar el gaudi i l'ús públic del monument, molt especialment les que fan referència a programes de difusió, atenció al visitant i promoció turística. En aquest sentit, les dues institucions col·laboraran per implementar projectes pedagògics específics entorn al castell adreçats tant a la comunitat educativa com a les famílies, amb l'objectiu d'ampliar la diversitat de públic. També s'ampliarà la col·laboració en iniciatives de dinamització i promoció turística. El conveni recull també aquelles accions relatives al manteniment del monument i de les infraestructures de subministrament i les millores de serveis informàtics.

El castell de Claramunt s'aixeca sobre un pujol i domina la conca d'Òdena. La seva història, marcada pels conflictes bèl·lics, està plena de destruccions i reconstruccions, però, malgrat tot, ha conservat fins avui la seva estructura i l'impressionant aspecte de fortalesa.

Fundat a la segona meitat del segle X, formava part d'una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i l'Al-Andalus, amb la funció de protegir i organitzar el territori. Actualment, la fortalesa conserva l'estructura clàssica d'un castell del segle XII, dividit en dos recintes que separen la part residencial, amb la sala i la torre de l'homenatge, i el recinte jussà, on s'aplegaven els serveis necessaris per al manteniment del conjunt de la fortalesa, que avui presenta l'aspecte d'un gran pati envoltat de muralles.

El castell de Claramunt forma part del conjunt de monuments nacionals de titularitat de la Generalitat de Catalunya, gestionats a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.