07 de gener de 2019
07.01.2019
Regió7

Calaf redueix la població de coloms un 26% en vuit mesos amb anticonceptius

El mètode s'ha mostrat especialment eficaç en la zona més cèntrica de la població

07.01.2019 | 18:59
Un punt de distribució de l'anticopceptiu de coloms, a Calaf

L'ús de l'anticonceptiu per a coloms que s'ha aplicat a Calaf des del passat mes d'abril ha reduït la població d'aquestes aus en un 26%. Actualment, es considera que a Calaf n'hi ha una colònia de 248 aus. El tractament s'ha fet a,b Ovistop (nicarbazina 0.08%), un anticonceptiu per coloms. Els efectes han estat més notables al nucli antic on s'ha observat una gran reducció en el número de coloms.

"El resultat es troba dins de la mitjana esperada d'acord amb els resultats assolits en altres poblacions que utilitzen el mateix mètode", segons han explicat fonts municipals. El govern calafí destaca que l'efecte d'aquest mètode "té un valor afegit, ja que la vila es troba rodejada de camps de cereals i per tant els coloms tenien aliment alternatiu al seu abast".

L'anticonceptiu s'ha subministrat en dos punts de la vila: església i carrer Francesc Macià (antiga fàbrica Saina). Cada matí a primera hora un màquina ha escampat la dosi necessària (10 gr/colom) segons el número de coloms presents a cada punt. En cadascun dels punts també s'hi han instal—lat càmeres que han permès comprovar com els coloms consumien el medicament anticonceptiu en pocs segons. Tot el tractament ha tingut un seguiment per part de biòlegs que han anat ajustant el sistema per tal d'extreure'n el màxim rendiment.

Paral—lelament s'han mesurat indicadors secundaris que han confirmat el bon funcionament del tractament. Aquests indicadors han estat el percentatge de coloms juvenils i el número d'ous en la principal colònia de cria del municipi. En el cas dels juvenils el percentatge s'ha situat per sota del 10% quan en una població de coloms sense tractament es situa al voltant del 40%. La presència d'un número tan baix de juvenils confirma la reducció de naixements com també ho ha fet el seguiment de nius en els que s'ha observat la desaparició de postes d'ous a mesura que el tractament avançava.

També s'ha fet un seguiment de la població de pardals que ha confirmat que no han estat afectats pel tractament dels coloms. No s'ha observat cap pardal al voltant dels dispensadors automàtics quan aquests han llançat el medicament anticonceptiu i s'ha observat una reproducció normal d'aquesta espècie al llarg de la seva temporada de cria.

L'anticonceptiu redueix els naixements de coloms de forma que no es reposen els individus que van morint a causa de la mortalitat natural de la espècie, la qual és molt elevada. D'aquesta forma s'aconsegueix tenir una població reduïda de forma respectuosa amb els coloms, és a dir sense necessitat de fer captures i sacrificar-los. Aquest fet fa que sigui ben acceptat per tots els sectors de la societat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook